Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Τουσκ: «Αγκάθι» για το προσφυγικό η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
Τουσκ: «Αγκάθι» για το προσφυγικό η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Τουσκ: «Αγκάθι» για το προσφυγικό η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Mε μία σύντομη δήλωση που θα τονίζει σε ποια σημεία μπορούν τα μέλη της Ε.Ε. να αναλάβουν αμέσως δράση για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης είναι ο στόχος της σημερινής εκτάκτου Συνόδου Κορυφής. Χθες ήδη ελήφθη η σημαντική απόφαση για άμεση μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τα σημεία που αναμένεται να υπάρξει σήμερα το βράδυ ανάμεσα στα 28 μέλη είναι πρώτον η χρηματοδότηση των χωρών που συνορεύουν με την Συρία και έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης ( Ιορδανία, Λίβανος και ) και του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης που χρειάζεται γύρω στα 300 εκατομμύρια για να διασφαλίζεται η πλήρη σίτιση των προσφύγων.

Το σημείο της συζήτησης που μπορεί να είναι πιο δύσκολο και αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα είναι στο θέμα του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων καθώς η φύλαξη των συνόρων είναι άμεσα συνδεδεμένη και με την λειτουργία κέντρων υποδοχών (hotspots) στην Ελλάδα και την Ιταλία. Σε αντίθεση με την Ιταλία, που τα hotspot είναι έτοιμα για λειτουργία, στην Ελλάδα χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά. Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή της Κομισιόν έχουν σταλεί κλιμάκια ειδικών για να βοηθήσουν στην δημιουργία τους και «έπειτα από υπεράνθρωπες προσπάθειες», όπως λέει χαρακτηριστικά, αναμένεται να είναι σε λειτουργία τις επόμενες εβδομάδες. Χωρίς την σωστή λειτουργία των hotspots δεν θα μπορέσει και να ξεκινήσει και η διαδικασία μετεγκατάστασης.

Στο θέμα της φύλαξης των συνόρων αναμένεται να υπάρξουν έντονες απόψεις αλλά ίσως με αυτό τον τρόπο οι  Ευρωπαίοι ηγέτες να μπορέσουν να εκτονώσουν την ένταση που υπάρχει μεταξύ τους κυρίως από μία σειρά δημόσιων δηλώσεων των τελευταίων εβδομάδων.

Σημαντικό θέμα που θα προκαλέσει περαιτέρω τριβή είναι το αίτημα κυρίως της Ιταλίας αλλά και Γαλλίας για να γίνει εκτίμηση της  οικονομικής επιβάρυνσης των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα πλαίσιο και αυτή η επιβάρυνση να  αντισταθμιστεί με περαιτέρω χαλάρωση του Σύμφωνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης Σε αυτή την πρόταση αναμένεται να βρεθεί αντίθετη η .

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκόυ Συμβουλίου Ν. Τουσκ έθεσε τα τρία σημεία που θα συζητηθούν με τους 28 ηγέτες της Ε.Ε. λίγες ώρες πριν την Σύνοδο Κορυφής. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο κ. Τουσκ τόνισε ότι θα θέσει τα παρακάτω θέματα. Πρώτον οι στην Μέση Ανατολή δεν θα τελειώσουν σύντομα. Δεύτερον, υπάρχουν 28 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τα τους μέσα στην Συρία. Τέσσερα εκατομμύρια έχουν διαφύγει στην Ιορδανία, Λίβανο και το Ιράκ και εκατομμύρια και όχι χιλιάδες είναι αυτοί που θέλουν να περάσουν στην Ε.Ε.. Τρίτον, ο του Συμβουλίου εξήγησε ότι μετά από τις επισκέψεις στις γειτονικές χώρες της Συρίας κατάλαβε ότι οι χώρες αυτές περιμένουν βοήθεια από την Ε.Ε. και δεν ψάχνουν τρόπους να την βοηθήσουν. Ο κ. Τουσκ τόνισε αυτό που αναμένεται να είναι το θέμα “αγκάθι” στην σημερινή Σύνοδο και δεν είναι άλλο από αυτό που αφορά άμεσα την Ελλάδα- δηλαδή πως θα αποκτήσει η Ε.Ε. τον έλεγχο ξανά των εξωτερικών συνόρων της “αλλιώς δεν έχει και νόημα να συζητάμε μία κοινή μεταναστευτική πολιτική” είπε χαρακτηριστικά. “Σε κίνδυνο είναι και το μέλλον της Συνθήκης καθώς και η τάξη μέσα στην Ευρώπη” συμπλήρωσε ο  κ. Τουσκ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση