Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Τους 30 έφτασαν οι νεκροί της φωτιάς του Γκρένφελ Τάουερ
Τους 30 έφτασαν οι νεκροί της φωτιάς του Γκρένφελ Τάουερ

Τους 30 έφτασαν οι νεκροί της φωτιάς του Γκρένφελ Τάουερ

Τριάντα είναι τα επιβεβαιωμένα θύματα της πυρκαγιάς στον ουρανοξύστη Γκρένφελ Τάουερ του δυτικού Λονδίνου, σύμφωνα με χθεσινή του επικεφαλής της ς, Στιούαρτ Κάντι.

Έξι από τις σορούς είχαν ταυτοποιηθεί, ενώ 11 άλλες έχουν εντοπισθεί χωρίς να καταστεί ακόμη δυνατή η ανάσυρσή τους από τα συντρίμμια. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της ταμπλόιντ The Sun, 65 άνθρωποι αγνοούνται στον ουρανοξύστη Γκρένφελ Τάουερ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ο κ. Κάντι έκανε λόγο για 24 , που συνεχίζονται να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, 12 εκ των οποίων παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση. Τα πρώτα στοιχεία της ς κάνουν, στο μεταξύ, την πυροσβεστική να αποκλείει το ενδεχόμενο εμπρησμού.

Τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς των θυμάτων της πυρκαγιάς εξέφρασαν χθες η βασίλισσα Ελισάβετ και ο εγγονός της, πρίγκιπας Ουίλιαμ, που μετέβησαν στον τόπο του δυστυχήματος και συναντήθηκαν με εθελοντές επιτροπών γειτονιάς.

Την ίδια ώρα, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επισκεπτόταν τους της πυρκαγιάς στο νοσοκομείο. Η βασίλισσα Ελισάβετ, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, είχαν ήδη επισκεφθεί κατοίκους του Γκρένφελ Τάουερ, με τον Τύπο να ασκεί οξεία κριτική στην κ. Μέι, που καθυστέρησε να κάνει το ίδιο και αρκέστηκε να συνομιλήσει με μέλη σωστικών συνεργείων, χωρίς να έλθει σε επαφή με κατοίκους την Πέμπτη. Η πρωθυπουργός δεσμεύθηκε στη διενέργεια δημόσιας ς γύρω από τα αίτια του δυστυχήματος.

«Η Μέι ήλπιζε να χειραγωγήσει πλήρως τη διαχείριση του περιστατικού, αποφεύγοντας κάθε επίδειξη συναισθημάτων. Επρεπε να βρίσκεται εκεί, δίπλα στους κατοίκους. Κάθε πρωθυπουργός οφείλει να είναι προετοιμασμένος να διαχειρισθεί τα συναισθήματα του κόσμου και να μην τα φοβάται», είπε ο πρώην υπουργός των Συντηρητικών, Μάικλ Πορτίγιο, μιλώντας χθες στο BBC.

Ερωτηθείσα την Πέμπτη γιατί δεν συναντήθηκε με κατοίκους, η κ. Μέι απήντησε ότι θέλησε πρώτα να ενημερωθεί από τα σωστικά συνεργεία.

Κάτοικοι του δημοτικού συγκροτήματος κατοικιών σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν χθες το βράδυ στη συνοικία των υπουργείων και του Κοινοβουλίου, το Ουέστμινστερ, ζητώντας για τα θύματα της πυρκαγιάς, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα οι επρόκειτο να διαδηλώσουν στους δρόμους της συνοικίας του Κένσιγκτον.

Ακόμη και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος επέκρινε χθες την κυβέρνηση, ζητώντας απαντήσεις στο ερώτημα εάν η περυσινή ανακαίνιση της πρόσοψης του ουρανοξύστη την κατέστησε εύφλεκτη και ευνόησε την εξάπλωση της φωτιάς.

«Και τώρα, η οργή! Εξαλλοι οι απαιτούν απαντήσεις», τιτλοφορούσε το χθεσινό της πρωτοσέλιδο η Sun, ενώ η συντηρητική Daily Telegraph επέλεγε τον τίτλο «Η θλίψη μετατρέπεται σε οργή».

Την πρωθυπουργό Μέι κατηγόρησε επίσης ο Τύπος για την αδυναμία να εκφράσει τα συναισθήματά της και την άρνησή της να εμπλακεί σε εποικοδομητική δημόσια συζήτηση με τους πολιτικούς της αντιπάλους και τους ψηφοφόρους, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Η υπεύθυνη δημοτικών προγραμμάτων, Πίλγκριμ Τάκερ, που έχει εργασθεί με πολλούς κατοίκους του Γκρένφελ Τάουερ, λέει ότι η πυρκαγιά συγκαταλέγεται μεταξύ των τραγικών επιπτώσεων της χρόνιας εγκατάλειψης ολόκληρου τμήματος της τοπικής κοινωνίας.

«Όσοι ζουν σε εργατικές κατοικίες γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχουν εγκαταλειφθεί. Αν το κράτος επιτελούσε το καθήκον του, τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί», είπε η κ. Τάκερ.

Οι ψηφοφόροι του –ως επί το πλείστον– εύπορου Κένσιγκτον εξέφρασαν άλλωστε τη διαφωνία τους με την πολιτική των Συντηρητικών, όπως φάνηκε στις πρόσφατες εκλογές, όπου το Κένσιγκτον εξέλεξε πρώτη φορά στην ιστορία του βουλευτή με το Εργατικό Κόμμα.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση