Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Τουρκία: Πορεία μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων
Τουρκία: Πορεία μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων

Τουρκία: Πορεία μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων

Εκατοντάδες άνθρωποι τίμη στην Κωνσταντινούπολη τη μνήμη της σφαγής των Αρμενίων το 1915, την οποία οι τουρκικές αρχές τίμησαν για πρώτη φορά, αν και εξακολουθούν να απορρίπτουν τον χαρακτηρισμό «γενοκτονία».

Οι διαδηλωτές, έπειτα από κάλεσμα τουρκικών και διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, συγκεντρώθηκαν μπροστά από μια παλιά φυλακή, σήμερα Ισλαμικής Τέχνης, όπου κρατήθηκαν οι πρώτοι Αρμένιοι που συνελήφθησαν στις 24 Απριλίου 1915, και στη συνέχεια μετέβησαν στον σταθμό Χαϊνταρπασά, απ' όπου εξορίστηκαν.

Υπό το βλέμμα των δυνάμεων ασφαλείας, οι διαδηλωτές κρατούσαν πορτραίτα των θυμάτων που σκοτώθηκαν το 1915 και πανό που έγραφαν: «Αναγνωρίστε τη γενοκτονία» στα τουρκικά, τα αρμένικα και τα αγγλικά.

Ένας Τούρκος συμμετείχε σήμερα για πρώτη φορά σε μια λειτουργία στη μνήμη των θυμάτων που τελέστηκε στο αρμένικο πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη.

«Σεβόμαστε τα δεινά που έζησαν οι Αρμένιοι αδελφοί μας. Γνωρίζουμε τις δοκιμασίες τους, γι' αυτό τον λόγο παριστάμεθα στην τελετή αυτή», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Βολκάν Μποζκίρ.

Σε μήνυμά του κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τα «συλλυπητήριά του» προς τους Αρμένιους τα των σφαγών του 1915-1917. «Δηλώνω ότι οι καρδιές μας είναι ανοικτές στους απογόνους των Οθωμανών Αρμένιων», ανέφερε στο μήνυμά του.

Πάντως μερικές δεκάδες υποστηρικτές ενός εθνικιστικού τουρκικού κόμματος διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη για να καταγγείλουν τις τελετές για τη γενοκτονία, φωνάζοντας: «δεν διαπράξαμε γενοκτονία, υπερασπιστήκαμε την ».

Πορεία μνήμης και στην Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση και πορεία, στα πλαίσια της επετείου των 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων, διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Αρμενικής Νεολαίας, απόψε, στη Θεσσαλονίκη.

Όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους και στη συνέχεια, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας Αρμένικες σημαίες, πανό και πλακάτ, ξεκίνησαν πορεία προς το Τούρκικο Προξενείο.

Διαδηλώσεις σε Λίο και Γαλλία

Το λιέζικο υπουργείο Παιδείας είχε ζητήσει να παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία της χώρας, προκαλώντας την αντίδραση μουσουλμανικών οργανώσεων.

Την ίδια ώρα στην τούρκικες σημαίες είχαν υψωθεί στα , τα α των σπιτιών, ακόμη και στα αυτοκίνητα σε ένδειξη αλληλεγγύης με την Τουρκία.

Και στη Γαλλία πολλές χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις για την επέτειο και για να ζητήσουν την αναγνώριση της γενοκτονίας από την Τουρκία.

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση