Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Τουρκία: Νέα ηγεσία εξέλεξε το φιλοκουρδικό HDP
Τουρκία: Νέα ηγεσία εξέλεξε το φιλοκουρδικό HDP

Τουρκία: Νέα ηγεσία εξέλεξε το φιλοκουρδικό HDP

Το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) εξέλεξε νέους ηγέτες την Κυριακή, στο συνέδριό του το οποίο κομματικά στελέχη κατήγγειλαν ότι οι τουρκικές Αρχές προσπάθησαν να εμποδίσουν, προχωρώντας σε συλλήψεις εκατοντάδων δυνητικών συνέδρων.

Τα μέλη του HDP αντικατέστησαν τον Σελαχατίν Ντεμίρτας, τον ηγέτη από το 2014 του κόμματος που εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα της ς και το οδήγησε να εκλέξει μέλη στην τουρκική για πρώτη φορά. Ο Ντεμίρτας βρίσκεται στη φυλακή, κατηγορούμενος για υποστήριξη «της ς» από τις Αρχές. Είχε γνωστοποιήσει ότι δεν θα επεδίωκε την επανεκλογή του.

Το συνέδριο του HDP εξέλεξε ομόφωνα πρόεδρο του κόμματος την Πέρβιν Μπούλνταν, βουλεύτρια εκλεγμένη στην νσταντινούπολη, και συμπρόεδρό της τον Σεζάι Τέμελι. Ήταν οι μόνοι για την του δεύτερου ισχυρότερου κόμματος της αντιπολίτευσης στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Το κόμμα ανέφερε ότι η σταματούσε συστηματικά μελών του, έκανε ελέγχους ταυτοτήτων και προχώρησε στη περίπου 500 εξ αυτών τις τελευταίες ημέρες. Το συνέδριο παρακολούθησαν συνολικά 32.000 μέλη και υποστηρικτές του HDP. Η πρώην συμπρόεδρος του κόμματος Σέρπιλ Κεμάλμπεϊ χαρακτήρισε «αυθαίρετες» τις συλλήψεις και κατήγγειλε ότι η ήθελε να εμποδίσει την «διεξαγωγή του συνεδρίου με υγιή τρόπο».

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση