Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία: Νέα ηγεσία εξέλεξε το φιλοκουρδικό HDP
Τουρκία: Νέα ηγεσία εξέλεξε το φιλοκουρδικό HDP

Τουρκία: Νέα ηγεσία εξέλεξε το φιλοκουρδικό HDP

Το Δημοκρατίας των Λαών (HDP) εξέλεξε νέους ηγέτες την Κυριακή, στο συνέδριό του το οποίο κομματικά στελέχη κατήγγειλαν ότι οι τουρκικές Αρχές προσπάθησαν να εμποδίσουν, προχωρώντας σε συλλήψεις εκατοντάδων δυνητικών συνέδρων.

Τα μέλη του HDP αντικατέστησαν τον Σελαχατίν Ντεμίρτας, τον ηγέτη από το 2014 του κόμματος που εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα της Τουρκίας και το οδήγησε να εκλέξει μέλη στην τουρκική Βουλή για πρώτη φορά. Ο Ντεμίρτας βρίσκεται στη φυλακή, κατηγορούμενος για υποστήριξη «της τρομοκρατίας» από τις Αρχές. Είχε γνωστοποιήσει ότι δεν θα επεδίωκε την επανεκλογή του.

Το συνέδριο του HDP εξέλεξε ομόφωνα πρόεδρο του κόμματος την Πέρβιν Μπούλνταν, βουλεύτρια εκλεγμένη στην Κωνσταντινούπολη, και συμπρόεδρό της τον Σεζάι Τέμελι. Ήταν οι μόνοι υποψήφιοι για την του δεύτερου ισχυρότερου κόμματος της αντιπολίτευσης στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Το ανέφερε ότι η σταματούσε συστηματικά αυτοκίνητα μελών του, έκανε ελέγχους ταυτοτήτων και προχώρησε στη σύλληψη περίπου 500 εξ αυτών τις τελευταίες ημέρες. Το συνέδριο παρακολούθησαν συνολικά 32.000 μέλη και υποστηρικτές του HDP. Η πρώην συμπρόεδρος του κόμματος Σέρπιλ Κεμάλμπεϊ χαρακτήρισε «αυθαίρετες» τις συλλήψεις και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ήθελε να εμποδίσει την «διεξαγωγή του συνεδρίου με υγιή τρόπο».

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Μηδενικό ενδιαφέρον για τα βραβεία «Μαρκατά» #βραβείαΜαρκατά - https://t.co/4ppcLOPADE -

  • Κλειστά τα σχολεία στον Βόλο -Σε ετοιμότητα η ΠΕΜΣ για τον χιονιά #χιόνια - https://t.co/MpU1i0NceY -

  • Αναστολή λειτουργίας σχολείων στο Νότιο Πήλιο λόγω κακοκαιρίας #νότιοΠήλιο - https://t.co/ndS4YdwIU6 -

"Αλιεύοντας" την είδηση