Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Τουρκία: Χάνει την αυτοδυναμία ο Ερντογάν;
Τουρκία: Χάνει την αυτοδυναμία ο Ερντογάν;

Τουρκία: Χάνει την αυτοδυναμία ο Ερντογάν;

-ΜΠΕ, REUTERS

«Πλεύει» γι τον σχηματισμό αυτος ς το κυβερνών Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)  με βάση τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν και αφορούν το 62% των ψηφοδελτίων.

Το κυβερνών κόμμα προηγείται με 43,6% και 270 έδρες, αλλά η πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση είναι οι 276 έδρες. Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό με 24,4% και 122 έδρες, το Κόμμα Εθνικιστικού Κόμματος με 17,1% και 87 έδρες και το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των λαών με 10,6% και 70 έδρες.

Είναι ωστόσο νωρίς ακόμη τόσο για τα τελικά ποσοστά, όσα και για τον αριθμό των εδρών, καθώς η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα της ς.

Αροσωπευτική θα υπάρξει μάλλον αργά τη νύχτα. Κι αυτό επειδή σχετικά λίγες ψήφοι, όπως για παράδειγμα 50 χιλιάδες, μπορεί να αλλάξουν κατά πολύ την εικόνα στην εθνοσυνέλευση.

Βασικό ζητούμενο στις σημερινές εκλογές είναι το αν και κατά πόσο το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών θα ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% για να εκπροσωπηθεί στην εθνοσυνέλευση. Αν συμβεί αυτό, το κόμμα θα εκλέξει τουλάχιστο 60 βουλευτές.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση