Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Τουρκία: Απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις AK-CHP για το σχηματισμό κυβέρνησης
Τουρκία: Απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις AK-CHP για το σχηματισμό κυβέρνησης

Τουρκία: Απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις AK-CHP για το σχηματισμό κυβέρνησης

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό (CHP) τερματίστηκαν σήμερα χωρίς συμφωνία ενώ οι πιθανότητες να σχηματισθεί μια συμμαχία του AKP με το εθνικιστικό MHP είναι “πολύ μικρές”, με αποτέλεσμα να είναι πλέον “πολύ πιθανό” να διεξαχθούν νέες εκλογές τον Νοέμβριο, δήλωσαν στελέχη του CHP στο πρακτορείο Ρόιτερς.

«Το αποτέλεσμα είναι αρνητικό», είπε το στέλεχος του κόμματος της τουρκικής αξιωματικής αολίτευσης τηλεφωνικά έπειτα από μια μιάμισης ώρας που είχαν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ και ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, η οποία ακολούθησε τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα που διήρκεσαν αρκετές εβδομάδες.

Το στέλεχος του CHP δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο και το CHP αναμένεται να κάνουν ανακοινώσεις στον τουρκικό Τύπο εντός της ημέρας.
Η συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας, του τουρκικού νομίσματος, υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου (1:2,81) μετά τη της είδησης αυτής. Πολλοί παράγοντες των αγορών ήλπιζαν ότι θα σχηματιζόταν ένας μεγάλος συνασπισμός μεταξύ του AK και του κεντροαριστερού, φίλα προσκείμενου στις επιχειρήσεις CHP, φοβούμενοι ότι η διεξαγωγή νέων εκλογών θα παρατείνει την πολιτική αβεβαιότητα.

Το AK έχασε την πλειοψηφία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, γεγονός που δεν του επιτρέπει να κυβερνήσει μόνο του για πρώτη φορά αφότου είχε αναδειχθεί στην το 2002.

Ο Νταβούτογλου έχει προθεσμία ως την 23η Αυγούστου για να βρει ήσσονα κυβερνητικό εταίρο ή σε διαφορετική περίπτωση ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να προκηρύξει .

Το AK αναμένεται τώρα να διεξαγάγει συνομιλίες με το εθνικιστικό αολιτευόμενο κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), το οποίο έχει υπαινιχθεί πως θα μπορούσε να υποστηρίξει για ένα διάστημα μια κυβέρνηση μειοψηφίας του AK, υπό την προϋπόθεση πως θα προκηρυχθούν νέες, πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Πριν από λίγο, ένα ανώτερο στέλεχος του AK είπε ότι οι πιθανότητες να σχηματιστεί μια συμμαχία με το MHP είναι «πολύ μικρές» και ότι είναι πλέον πολύ πιθανή η πρόωρων εκλογών που θα μπορούσαν να διεξαχθούν τον Νοέμβριο.

«Η πιθανότητα σχηματισμού μιας συμμαχίας με το MHP είναι πολύ χαμηλή, οι πιθανότητες εκλογών τον Νοέμβριο είναι πολύ μεγάλες αυτή τη στιγμή», τόνισε το στέλεχος αυτό του κυβερνώντος κόμματος τηλεφωνικά στο Ρόιτερς.
Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση