Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Τουρκία: Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις
Τουρκία: Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις

Τουρκία: Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις

Μί μέρ μετά την χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της Τουρκίας, κατά την οποία έχασαν την ζωή τους σχεδόν 100 άτομα, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον της κυβέρνησης στην Αγκυρα και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας. Οι διαδηλωτές ήταν κυρίως Κούρδοι, όπως και η πλειοψηφία των θυμάτων από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν το Σάββατο στην τουρκική πρωτεύουσα, κατά την διάρκεια πορείας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μάχες μεταξύ του τουρκικού στρατού και των κούρδων ανταρτών του στη νοτιοανατολική Τουρκία, που ξανάρχισαν μετά την εκεχειρία της τελευταίας διετίας.

“Δολο !”, “Αστυνομία δολοφόνος” και “Κράτος δολοφόνος” ήταν τα κύρια συνθήματα στα πανώ της διαδήλωσης, καθώς το Σάββατο δεν ήταν η πρώτη φορά που μία συγκέντρωση Κούρδων δέχθηκε επίθεση τους τελευταίους μήνες. “Εχουν γίνει τρεις παρόμοιες επιθέσεις εναντίον Κούρδων τους τελευταίους τέσσερις μήνες και δεν έχει συλληφθεί κανείς” δήλωσε ο Εσκίμ Ερτάς, ένας εκ των Κούρδων ακτιβιστών. “Απαιτούμε απαντήσεις. Θέλουμε να μάθουμε γιατί η κυβέρνηση επιτρέπει να συμβαίνουν τέτοιου είδους επιθέσεις…”

Μέχρι την Δευτέρα κανείς δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για τις δύο εκρήξεις του Σαββάτου, οι οποίες σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού, Α. ταβούτογλου, έγιναν από δύο άνδρες βομβιστές αυτοκτονίας. Οι για την αναγνώρισή τους βρίσκονται σε εξέλιξη. Η τουρκική κυβέρνηση, πάντως, έκανε την Κυριακή εναντίον δύο πιθανών ενόχων: του Ισλαμικού Κράτους και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, έγιναν συλλήψεις υπόπτων που θεωρούνται μέλη του ΙΚ σε πόλη της κεντρικής Ανατολίας και στην Αττάλεια, ενώ ο τουκικός στρατός βομβάρδισε θέσεις του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία και στο βόρειο Ιράκ.

Οι πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις του Σαββάτου συνέβησαν ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται για εκλογές σε τρεις βδομάδες. Στις εκλογές του Ιουνίου το κόμμα του Ταγίπ έχασε την πλειοψηφία στην Βουλή για πρώτη φορά από το 2002 και μετά τις άκαρπες προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ο κ. Ερντογάν προκήρυξε νέες εκλογές για την 1η οεμβρίου.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση