Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Τουρκία: «50-50» οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές, δηλώνει υπουργός
Τουρκία: «50-50» οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές, δηλώνει υπουργός

Τουρκία: «50-50» οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές, δηλώνει υπουργός

Οι πιθνότητες ν προκηρυχθούν στην Τουρκία είναι 50-50, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να μην προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό ς συνασπισμού με την αξιωματική αολίτευση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ εκτιμάται πως ευνοεί την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, κάτι που θα έδινε στο AKP την πιθανότητα να ανακτήσει την πλειοψηφία των εδρών στην εθνοσυνέλευση και να μετατρέψει το τουρκικό πολιτικό σύστημα σε προεδρικό, όπως είναι γνωστό πως επιδιώκει.

Ο πρωθ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου αναζητεί το τρέχον διάστημα σύμμαχο για να σχηματιστεί μια συνασπισμού, αφού στις εκλογές του Ιουνίου το AKP έχασε την πλειοψηφία των εδρών που διατηρούσε από το 2002.

Το AKP έχει αρχίσει “διερευνητικές” συνομιλίες με το Ρεπουμπλικανικό (CHP), αλλά η πρόοδος μοιάζει να σημειώνεται με πολύ βραδύ ρυθμό.

“Η πιθανότητα σχηματισμού κυβερνητικής συμμαχίας ή προκήρυξης πρόωρων εκλογών είναι 50-50”, είπε ο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Εμέρ Τσελίκ μιλώντας σε δημοσιογράφους έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με τον Χαλούκ Κοτς, ανώτερο στέλεχος του CHP, για σχεδόν δύο ώρες.

Οι συνομιλίες θα διαρκέσουν για 10 ως 15 ημέρες ακόμη και μετά την ολοκλήρωσή τους θα παρουσιαστούν στους ηγέτες των δύο κομμάτων τα αποτελέσματά τους, διευκρίνισε ο Τσελίκ.

“Εάν κριθεί ότι υπάρχει το έδαφος για το σχηματισμό μιας συμμαχίας, τότε θα περάσουμε από τις διερευνητικές συνομιλίες στις διαπραγματεύσεις… Εάν αποφασιστεί ότι δεν είναι εφικτό να σχηματιστεί ένας συνασπισμός η διαδικασία θα τερματιστεί”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση