Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Τορόντο: 10 νεκροί και 15 τραυματίες από πτώση οχήματος σε πεζούς
Τορόντο: 10 νεκροί και 15 τραυματίες από πτώση οχήματος σε πεζούς

Τορόντο: 10 νεκροί και 15 τραυματίες από πτώση οχήματος σε πεζούς

Συνελήφθη ο

Ένας 25χρονος στο τιμόνι ενός λευκού νοικιασμένου βαν το έριξε πάνω σε δεκάδες πεζούς στο κέντρο του Τορόντο, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 15 στη μεγαλύτερη πόλη του Καναδά.

Επρόκειτο για μια «φρικτή τραγωδία», κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε ο Δημόσιας Ασφάλειας του Καναδά, ο Ραλφ Γκούντεϊλ.

Στις 13:26 τοπική ώρα (20:26 ώρα Ελλάδας) η έλαβε μια κλήση στον αριθμό των επειγόντων περιστατικών: κατ' αυτήν, φορτηγακι είχε χτυπήσει πεζούς στην οδό Γιανγκ, έναν από «τους πιο πολυσύχναστους ς του Καναδά», στο κεντρικό Τορόντο.

Το λευκό φορτηγάκι κινούμενο με μεγάλη ταχύτητα άρχισε να χτυπάει ανθρώπους στα πεζοδρόμια της οδού Γιανγκ, όπου κάθονταν ή βάδιζαν πολλοί υπάλληλοι γραφείου που εργάζονται στην περιοχή και έκαναν διάλειμμα για μεσημεριανό. Συνέχισε την φονική πορεία του για τουλάχιστον «ένα χιλιόμετρο», όπως τόνισε ο αρχηγός της ς στο Τορόντο, ο Μαρκ Σόντερς.

Στις 13:52, 26 λεπτά μετά την πρώτη κλήση, «ένας άνδρας συνελήφθη» κοντά στο φορτηγάκι, που ήταν ακινητοποιημένο στο πεζοδρόμιο, με το μπροστινό του μέρος να έχει υποστεί ζημιά.

 

Ο απολογισμός

Ενώ αρχικά έκανε λόγο για 8 ως 10 πεζούς που είχαν χτυπηθεί από το βαν, η αστυνομία δημοσιοποίησε στο τέλος της ημέρας έναν πολύ βαρύ απολογισμό: 10 νεκροί, 15 τραυματίες, από τους οποίος τέσσερις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και δύο είναι σοβαρά τραυματισμένοι.

Οι σοροί των θυμάτων, καλυμμένες με πορτοκαλί κουβέρτες, ήταν διεσπαρμένες σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων. Η αστυνομία συνέχιζε την προσπάθεια αναγνώρισής τους αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο του βαν είναι ο Άλεξ Μινασιάν, 25 ετών, κάτοικος του Ρίτσμοντ Χιλ, ενός προαστίου στο βόρειο Τορόντο.

 

Σύμφωνα με τις αρχές, η ανάκριση του Μινασιάν θα επιτρέψει να εξακριβωθεί «το ακριβές κίνητρο» της πράξης του. Ο νεαρός ήταν άγνωστος στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Τη στιγμή της σύλληψής του, κράδαινε ένα αντικείμενο που κρατούσε στο αριστερό του χέρι προς τους αστυνομικούς, κραυγάζοντας προς τον έναν «σκότωσέ με» και υποστηρίζοντας πως είχε όπλο.Ο ένας αστυνομικός, στοχεύοντάς τον με πιστόλι, αποκρίθηκε «δεν με ενδιαφέρει. Πέσε κάτω», όπως δείχνουν βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο αστυνομικός επαινέθηκε από πολλούς στον Καναδά για την αυτοσυγκράτηση και την ωριμότητα που έδειξε.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας έκανε λόγο για μια ενέργεια «από πρόθεση».

Πάντως, έπειτα από διαβουλεύσεις με τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών, και με βάση «όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες», ο Δημόσιας Ασφάλειας εκτίμησε ότι τα «φρικτά γεγονότα» δεν μοιάζουν να «έχουν καμιά σύνδεση με την εθνική ασφάλεια». Εμμέσως, ο Γκούντεϊλ απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Μινασιάν να ήταν ριζοσπαστικοποιημένος, τζιχαντιστής.

O πρόεδρος Γιούνκερ μετά την στο Τορόντο

«Η είδηση της τραγικής ς στο Τορόντο, το απόγευμα της Δευτέρας, μου προξένησε δυσάρεστη έκπληξη και βαθιά θλίψη. Στέλνω τα θερμότερα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες και στα προσφιλή πρόσωπα των θυμάτων, καθώς και στον πρωθυπουργό Τριντό και σε όλους τους Καναδούς.

Η σκέψη μας βρίσκεται και στους ηρωικούς φορείς άμεσης επέμβασης, η ηρεμία και το θάρρος των οποίων συνετέλεσε στην εκτόνωση της σύγκρουσης χωρίς ούτε έναν πυροβολισμό. Αναμφίβολα, οι ενέργειές τους έσωσαν πολύ περισσότερες ζωές και τους οφείλουμε όλοι ευγνωμοσύνη.

Η στέκεται στο πλευρό της υπέροχης πόλης του Τορόντο και θα θέσουμε κάθε δυνατό μέσο στη διάθεση των καναδικών αρχών εάν παραστεί ανάγκη».

Πηγή: kathimerini.gr
"Αλιεύοντας" την είδηση