Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Τον Μάρτιο οι αλλαγές στη συνθήκη του Δουβλίνου
Τον Μάρτιο οι αλλαγές στη συνθήκη του Δουβλίνου

Τον Μάρτιο οι αλλαγές στη συνθήκη του Δουβλίνου

Για τον Μάρτιο προγραμματίζεται η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα αναθεωρεί τη για το .  «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν συστηματικές αναποτελεσματικότητες στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το υπάρχον σύστημα του Δουβλίνου και πρέπει να αναθεωρηθεί», είπε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, καθώς από χθες είχε διαρρεύσει ότι θα υπάρξει σύντομα αναθεώρηση σε δημοσίευμα των Financial Times.

Η καθορίζει ποιο κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για τους πρόσφυγες αιτούντες ασύλου. Συνήθως το κράτος μέλος υπεύθυνο είναι αυτό μέσα από το οποίο ο πρόσφυγας πέρασε πρώτα στην . Άλλωστε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπης Ζ. Κ. Γιούνκερ είχε πρόσφατα αναφέρει ότι η Επιτροπή προτίθεται να παρουσιάσει σχετική πρόταση περί την άνοιξη, η οποία θα βασίζεται στον επιμερισμό των βαρών μεταξύ των κρατών – μελών της στο θέμα των προσφύγων.

Ενώ η Ελλάδα είναι η χ στην ΕΕ μέσω της οποίας φτάνουν οι περισσότεροι πρόσφυγες στην ήπειρο, μία τέτοια αλλαγή στην συνθήκη δεν θα είχε άμεσο αντίκτυπο στον αριθμό προσφύγων στην χ καθώς από το 2011 οι επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα έχουν βασικά απαγορευτεί. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε τότε κρίνει την χώρα ακατάλληλη για την διαχείριση μεταναστευτικών ροών, όταν ακόμα οι αριθμοί ήταν πολύ περιορισμένοι. Ενώ οι που θα γίνουν στην συνθήκη ακόμα δεν είναι γνωστές, αξιωματούχοι μιλάνε για ένα μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων που θα μοιράζεται ο αριθμός τους σε μέλη ανάλογα με τον πληθυσμό ή το τους.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση