Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Τον Μάρτιο οι αλλαγές στη συνθήκη του Δουβλίνου
Τον Μάρτιο οι αλλαγές στη συνθήκη του Δουβλίνου

Τον Μάρτιο οι αλλαγές στη συνθήκη του Δουβλίνου

Για τον Μάρτιο προγραμματίζεται η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα αναθεωρεί τη Συνθήκη του Δουβλίνου για το άσυλο.  «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν συστηματικές αναποτελεσματικότητες στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το υπάρχον σύστημα του Δουβλίνου και πρέπει να αναθεωρηθεί», είπε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, καθώς από χθες είχε διαρρεύσει ότι θα υπάρξει σύντομα αναθεώρηση σε δημοσίευμα των Financial Times.

Η Συνθήκη του Δουβλίνου καθορίζει ποιο κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για τους πρόσφυγες αιτούντες ασύλου. Συνήθως το κράτος μέλος υπεύθυνο είναι αυτό μέσα από το οποίο ο πρόσφυγας πέρασε πρώτα στην Ευρώπη. Άλλωστε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπης Ζ. Κ. Γιούνκερ είχε πρόσφατα αναφέρει ότι η Επιτροπή προτίθεται να παρουσιάσει σχετική πρόταση περί την άνοιξη, η οποία θα βασίζεται στον επιμερισμό των βαρών μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. στο θέμα των προσφύγων.

Ενώ η Ελλάδα είναι η χώρα στην ΕΕ μέσω της οποίας φτάνουν οι περισσότεροι πρόσφυγες στην ήπειρο, μία τέτοια αλλαγή στην συνθήκη δεν θα είχε άμεσο αντίκτυπο στον αριθμό προσφύγων στην χώρα καθώς από το 2011 οι επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα έχουν βασικά απαγορευτεί. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε τότε κρίνει την χώρα ακατάλληλη για την διαχείριση μεταναστευτικών ροών, όταν ακόμα οι αριθμοί ήταν πολύ περιορισμένοι. Ενώ οι αλλαγές που θα γίνουν στην συνθήκη ακόμα δεν είναι γνωστές, αξιωματούχοι μιλάνε για ένα μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων που θα μοιράζεται ο αριθμός τους σε κράτη μέλη ανάλογα με τον πληθυσμό ή το ΑΕΠ τους.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Καθορίστηκε η διαδρομή του περίφημου 9ου Ιστορικού Ράλλυ Ολύμπου 2020 - https://t.co/sfsTfGBYAK -

  • Σε Ιωάννινα, Οίτη και όλη την Ελλάδα συνέχισε την δράση ο ΣΔΥ Βόλου - https://t.co/IwxC5I58VW -

  • “Η κυβέρνηση υποχρεώνει τους συνταξιούχους που έχασαν το ΕΚΑΣ σε συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη”… - https://t.co/yHqi4Bg1rT -

"Αλιεύοντας" την είδηση