Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Το πετρέλαιο «πνίγει» τις διεθνείς αγορές
Το πετρέλαιο «πνίγει» τις διεθνείς αγορές

Το πετρέλαιο «πνίγει» τις διεθνείς αγορές

Χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας αρχίζει να παίρνει το ξεπούλημα μετοχών ανά την υφήλιο, τη στιγμή που το αμερικανικό αργό υποχώρησε κάτω από τα 27 δολάρια το βαρέλι, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κλείνουν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014. Η αναταραχή στα χρηματιστήρια τροφοδοτεί τη στροφή των επενδυτών προς τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, δηλαδή υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης κρατικά , όπως είναι τα αμερικανικά και τα γερμανικά δεκαετή, αλλά και προς το γεν.

Οι φόβοι σχετικά με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου καθιστούν τις μετοχές επιλογή υψηλού ρίσκου, εξηγούν στο Reuters πολλοί επενδυτές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε χθες με 3,3%, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών. Με την ίδια έκλεισε χθες και ο πανευρωπαϊκός δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης STOXX 50. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ολοκλήρωσε τη με 2,8%, ενώ έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 10% από την αρχή του έτους και κατά 24% από το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, όπου είχε φθάσει πέρυσι τον Απρίλιο. Παρόμοια ήταν η εικόνα και στη , με τον δείκτη S&P 500 να υποχωρεί χθες το βράδυ κατά 2,12%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 μηνών.

Ο παγκόσμιος δείκτης χρηματιστηρίων της Morgan Stanley έχει υποχωρήσει κατά 20% από το ρεκόρ του περασμένου Μαΐου. Στο μεσοδιάστημα, η κεφαλαιοποίηση των παγκόσμιων χρηματιστηρίων έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 15 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg. «Είμαι αρκετά απαισιόδοξος σχετικά με τα χρηματιστήρια τους επόμενους δύο με τρεις μήνες. Δεν πιστεύω ότι θα επαναληφθεί το σενάριο του 2008, ωστόσο πιστεύω ότι οι αγορές θα έχουν υποχωρήσει τους επόμενους μήνες κατά 20%» σε σχέση με το υψηλότερο σημείο του προηγούμενου ανοδικού κύκλου τους, εξηγεί στο Reuters o Αντρέας Κλένοου της ACIES Asset Management.

Η μεγάλη πτώση των χρηματιστηρίων φαίνεται ότι πυροδοτήθηκε από τη συνεχιζόμενη κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, ωστόσο τα βασικά αίτια είναι άλλα. «Υπάρχουν οικονομικές εξελίξεις όπως η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, η οποία είναι αρκετά σταδιακή. Οι της ενέργειας υποχωρούν τόσο γρήγορα… Μετά, υπάρχει το ζήτημα της Κίνας, όπου πιθανότατα έχουμε υπερβολές (εκ μέρους των επενδυτών). Οπότε, αν συνδυάσεις όλους αυτούς τους παράγοντες, τότε το μείγμα δεν είναι ελκυστικό, και παράλληλα υπάρχει η ανησυχία ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού και θα επιβραδύνει και άλλο την οικονομία», εξηγεί στο Bloomberg ο Στίβεν Σβάρτσμαν, διευθύνων σύμβουλος της Blackstone.

Την ίδια στιγμή, οι του πετρελαίου υποχωρούσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών. Το αμερικανικό αργό (WTI) υποχωρούσε κατά 7,98% στα 26,19 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια στιγμή το Brent υποχωρούσε κατά 4,97% στα 27,33 δολάρια το βαρέλι. Ανά τον κόσμο οι επενδυτές αναζητούν τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια. Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου βρισκόταν χθες κάτω από το 2%, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης (η απόδοση κινείται αντίστροφα από την τιμή) και της αντίστοιχης διάρκειας γερμανικού ομολόγου κυμαινόταν στο 0,35%. Το δε γεν ενισχυόταν έναντι του δολαρίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Μονοδρόμηση  επαρχιακού δρόμου Αφήσσου-Λεφόκαστρου στο τμήμα Αμποβός-Ραζή - https://t.co/U7h6gCcQrq -

  • Αποκατάσταση και βελτίωση των λιμενικών υποδομών στον Δήμο Αλμυρού #ΔήμοςΑλμυρού - https://t.co/VQaFZ4d65X -

  • Τελευταίο κολύμπι για 72χρονο στο Χόρτο #τελευταίοκολύμπι - https://t.co/R9sIBxfnF0 -

"Αλιεύοντας" την είδηση