Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Το μεγαλύτερο διαμάντι των τελευταίων 100 ετών
Το μεγαλύτερο διαμάντι των τελευταίων 100 ετών

Το μεγαλύτερο διαμάντι των τελευταίων 100 ετών

Στην Μποτσουάν βρέθηκε το μεγλύτερο των τελευταίων 100 ετών. Εχει μέγεθος λίγο μικρότερο από ένα μπαλάκι του τένις, με καθαρότητα 1.111 καρατίων και ανακαλύφθηκε από την καναδική εταιρεία Lucara Diamond στο ορυχείο Καρόουι. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ιστορία μετά το διαμάντι Cullinan που κοσμεί το βασιλικό στέμμα στη Βρετανία. Προς το παρόν, αναλυτές διστάζουν να εκτιμήσουν την αξία του διαμαντιού, καθώς πρέπει να μελετηθεί το χρώμα, η καθαρότητα, το κόψιμο και τo στίλβωμα του πολύτιμου λίθου. Η ανακάλυψη του διαμαντιού στο ορυχείο Καρόουι είναι η υπ' αριθμόν 2 επιτυχία της Lucara Diamond. Τον Ιούλιο, η εταιρεία πούλησε διαμάντι 341,9 καρατίων τύπου ΙΙΑ έναντι 20,6 εκατ. δολαρίων ή 60.000 δολάρια το καράτι. Τότε, η μετοχή της εταιρείας εκτοξεύθηκε 35% στο χρηματιστήριο του , καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο εν μέσω συνεδρίασης από το 2008.

Είναι πολύ πιθανό το διαμάντι των 1.111 καρατίων να πουληθεί στο πλαίσιο ς στην Μποτσουάνα, αλλά θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια μέχρι να φθάσει στον τελικό ιδιοκτήτη του. Θα εξαρτηθεί από το μέγεθος και την ποιότητα των λίθων που θα κοπούν από αυτό. Η Αμβέρσα και η Νέα Υόρκη είναι τα κορυφαία κέντρα για το γυάλισμα των διαμαντιών.

Θεωρητικά, μια εταιρεία εμπορίας διαμαντιών, όπως η Graff Diamonds Corp., ή μια ομάδα επενδυτών θα μπορούσαν να αγοράσουν το διαμάντι και να το αξιοποιήσουν σε κοσμήματα, αναφέρει ο Μορίς Μάσον, αναλυτής εξορύξεων στη Stifel Nicolaus Europe. H Graff είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής μεγάλων ακατστων διαμαντιών, συμπεριλαμομένου του Lesotho Promise, που απέκτησε από την Gem Diamonds έναντι 12,4 εκατ. δολαρίων. Η Graff έκοψε το Lesotho Promise σε 26 κομμάτια χωρίς καμία ατέλεια, συμπεριλαμομένου ενός διαμαντιού 76,4 καρατίων σε σχήμα αχλαδιού, δημιουργώντας ένα περιδέραιο. Το διαμάντι των 1.111 καρατίων που ανακάλυψε η Lucara Diamond θα καταλήξει, κατά πάσα πιθανότητα, σε έναν πλούσιο συλλέκτη πολύτιμων λίθων, εκτιμά ο Μάρτιν Ποτς, αναλυτής στη FinnCap. Την περασμένη εβδομάδα, ο πολυεκατομμυριούχος από το Χονγκ Κονγκ, Τζότζεφ Λάου, πλήρωσε 45,22 εκατ. δολάρια στον οίκο Sotheby's στη Γενεύη για την απόκτηση μπλε διαμαντιού 12,03 καρατίων, αποτελώντας το μεγαλύτερο τίμημα που έχει καταβληθεί σε . BLOOMBERG

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση