Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Το «ματωμένο» φεγγάρι
Το «ματωμένο» φεγγάρι

Το «ματωμένο» φεγγάρι

Από τη Λατινική Αμερική μέχρι την Ινδία, περνώντας από την Ευρώπη και την Αφρική, εκατομμύρια άνθρωποι απόλαυσαν την περασμένη νύκτα το θέαμα μίας Σελήνης μεγάλης και λαμπρής, βαμμένης στο κόκκινο χρώμα, ένα “ώριμο βερίκοκο” για ορισμένους, ένα “ρουμπίνι”, για άλλους.

Για λίγο περισσότερο από μία ώρα, από τις 02.11 GMT, η Σελήνη βρέθηκε στην περίγειο, στην κοντινότερη απόστασή της από την Γη και εμφανίσθηκε 30% πιο λαμπρή και 14% πιο μεγάλη. Επιπλέον, η Γη ευθυγραμμίστηκε την χθεσινή νύκτα με τη Σελήνη και τον Ήλιο, δίνοντας μία θεαματική ολική έκλειψη. Οι λίγες ακτίνες του Ηλίου που η Γη άφησε να περάσουν έδωσαν τη Σελήνη το έντονο κόκκινο χρώμα που τη συνόδευσε σε όλη την εξέλιξη του φαινομένου.

Φωτογραφίες από τη Γαλλία, την Αργεντινή, τις μαρτυρούν ότι το φαινόμενο έγινε ορατό σε ολόκληρη την εξέλιξή του στις περιοχές αυτές του πλανήτη όπου ο ουρανός ήταν καθαρός. Στη άνθρωποι βγήκαν στις πλατείες και τα πεζοδρόμια προσπαθώντας να απαθανατίσουν με τα τους την κόκκινη Σελήνη.

Το φαινόμενο δεν ήταν ορατό στις μεγάλες της Ινδίας, όμως στο βόρειο-ανατολικό τμήμα της χώρας ερασιτέχνες κατόρθωσαν να το παρακολουθήσουν με τα τηλεσκόπια τους.

Η κόκκινη Σελήνη συνοδεύτηκε από τον φόβο της Αποκάλυψης για τους Μορμόνους, βάσει των προβλέψεων κάποιου συγγραφέα, όμως η τους εξέδωσε για την περίσταση καθησυχαστική ανακοίνωση.

Για τους μικρότερους των 33 ετών, ήταν η πρώτη ευκαιρία να δουν “την Υπερπανσέληνο”. Η τελευταία φορά που συνδυάστηκε η υπέρλαμπρη σελήνη και μία ολική έκλειψη ήταν το 1982 και, σύμφωνα με τη NASA, η επόμενη θα είναι το 2033.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση