Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Το ISIS πουλά αρχαιότητες από κατεστραμμένους ναούς
Το ISIS πουλά αρχαιότητες από κατεστραμμένους ναούς

Το ISIS πουλά αρχαιότητες από κατεστραμμένους ναούς

έ θεωρί αναφορικά με τα κίνητρα του «Ισλαμικού Κράτους» για την καταστροφή αρχαιοτήτων όπως αυτές της ς και των εκθεμάτων των αρχαιολογικών μουσείων του Ιράκ προβάλλει ο συνήθως καλά πληροφορημένος δημοσιογράφος της βρετανικής Independent και , Ρόμπερτ Φισκ.

Οι πληροφορίες του Φισκ προήλθαν από συν του με τη Λιβανέζα αρχαιολόγο Ζοάν Φαρκάς, η οποία αναπτύσσει την εξής συλλογιστική: ότι το ISIS πουλά αγάλματα, ανάγλυφα και τοιχογραφίες σε διεθνείς εμπόρους έργων τέχνης, οι οποίοι τα έχουν παραγγείλει. Οι ισλαμιστές εισπράττουν τα χρήματα αυτά και ανατινάζουν τους ναούς και τα κτίσματα από τα οποία προήλθαν τα αντικείμενα, καλύπτοντας τα ίχνη της λαφυραγώγησης και εξασφαλίζοντας την ασυλία των πλούσιων «πελατών» τους.

«Αρχαιότητες από την πωλούνται ήδη στο Λονδίνο», λέει χαρακτηριστικά η κ. Φαρκάς, μιλώντας στον Ρόμπερτ Φισκ και την Independent. «Συριακές και ιρακινές αρχαιότητες που αφαιρέθηκαν από το “” βρίσκονται ήδη στην . Η καταστροφή αποκρύπτει τα έσοδα που εξασφαλίζει το ISIS και εξαφανίζει τα ίχνη της λαθρανασκαφής», εξηγεί η αρχαιολόγος.

Η κ. Φαρκάς εργάσθηκε πολλά χρόνια στη Μέση Ανατολή, ενώ κατέγραψε διά ζώσης τις μεγάλες καταστροφές, τις οποίες υπέστησαν τα παζάρια και τα ισλαμικά τεμένη στις πόλεις του Χαλεπίου και της Χομς από το 2011 μέχρι σήμερα, ως των μαχών του συριακού εμφυλίου πολέμου.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση