Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Το ISIS πουλά αρχαιότητες από κατεστραμμένους ναούς
Το ISIS πουλά αρχαιότητες από κατεστραμμένους ναούς

Το ISIS πουλά αρχαιότητες από κατεστραμμένους ναούς

Νέα θεωρία αναφορικά με τα κίνητρα του «Ισλαμικού Κράτους» για την καταστροφή αρχαιοτήτων όπως αυτές της Παλμύρας και των εκθεμάτων των αρχαιολογικών μουσείων του προβάλλει ο συνήθως καλά πληροφορημένος της βρετανικής Independent και συγγραφέας, Ρόμπερτ Φισκ.

Οι πληροφορίες του Φισκ προήλθαν από συνομιλία του με τη Λιβανέζα αρχαιολόγο Ζοάν Φαρκάς, η οποία αναπτύσσει την εξής συλλογιστική: ότι το πουλά αγάλματα, ανάγλυφα και τοιχογραφίες σε διεθνείς εμπόρους έργων τέχνης, οι οποίοι τα έχουν παραγγείλει. Οι ισλαμιστές εισπράττουν τα αυτά και ανατινάζουν τους ναούς και τα κτίσματα από τα οποία προήλθαν τα αντικείμενα, καλύπτοντας τα ίχνη της λαφυραγώγησης και εξασφαλίζοντας την ασυλία των πλούσιων «πελατών» τους.

«Αρχαιότητες από την Παλμύρα πωλούνται ήδη στο Λονδίνο», λέει χαρακτηριστικά η κ. Φαρκάς, μιλώντας στον Ρόμπερτ Φισκ και την Independent. «Συριακές και ιρακινές αρχαιότητες που αφαιρέθηκαν από το “Ισλαμικό Κράτος” βρίσκονται ήδη στην . Η καταστροφή αποκρύπτει τα έσοδα που εξασφαλίζει το και εξαφανίζει τα ίχνη της λαθρανασκαφής», εξηγεί η αρχαιολόγος.

Η κ. Φαρκάς εργάσθηκε πολλά χρόνια στη , ενώ κατέγραψε διά ζώσης τις μεγάλες , τις οποίες υπέστησαν τα παζάρια και τα ισλαμικά τεμένη στις του Χαλεπίου και της Χομς από το 2011 μέχρι σήμερα, ως αποτέλεσμα των μαχών του συριακού εμφυλίου πολέμου.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνάντηση με την γ. γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης είχε ο δήμαρχος Σκιάθ - https://t.co/lW0fwQ4VWU -

  • Χιλιάδες δρομείς έτρεξαν και τίμησαν σε όλη την Ελλάδα τον Ημιμαραθώνιο Βόλου - https://t.co/6y8zCVVUFx -

  • Καρδούλας: 24η η Ελλάδα στην ΕΕ στην Ελευθερία του Τύπου 2020 σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα… - https://t.co/63vDJo1UDd -

"Αλιεύοντας" την είδηση