Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Το ISIS πουλά αρχαιότητες από κατεστραμμένους ναούς
Το ISIS πουλά αρχαιότητες από κατεστραμμένους ναούς

Το ISIS πουλά αρχαιότητες από κατεστραμμένους ναούς

Νέα θεωρία αναφορικά με τα κίνητρα του «Ισλαμικού Κράτους» για την καταστροφή αρχαιοτήτων όπως αυτές της Παλμύρας και των εκθεμάτων των αρχαιολογικών μουσείων του Ιράκ προβάλλει ο συνήθως καλά πληροφορημένος δημοσιογράφος της βρετανικής Independent και συγγραφέας, Ρόμπερτ Φισκ.

Οι πληροφορίες του Φισκ προήλθαν από συνομιλία του με τη Λιβανέζα αρχαιολόγο Ζοάν Φαρκάς, η οποία αναπτύσσει την εξής συλλογιστική: ότι το ISIS πουλά αγάλματα, ανάγλυφα και τοιχογραφίες σε διεθνείς εμπόρους έργων τέχνης, οι οποίοι τα έχουν παραγγείλει. Οι ισλαμιστές εισπράττουν τα αυτά και ανατινάζουν τους ναούς και τα κτίσματα από τα οποία προήλθαν τα αντικείμενα, καλύπτοντας τα ίχνη της λαφυραγώγησης και εξασφαλίζοντας την ασυλία των πλούσιων «πελατών» τους.

«Αρχαιότητες από την Παλμύρα πωλούνται ήδη στο Λονδίνο», λέει χαρακτηριστικά η κ. Φαρκάς, μιλώντας στον Ρόμπερτ Φισκ και την Independent. «Συριακές και ιρακινές αρχαιότητες που αφαιρέθηκαν από το “Ισλαμικό Κράτος” βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη. Η καταστροφή αποκρύπτει τα έσοδα που εξασφαλίζει το ISIS και εξαφανίζει τα ίχνη της λαθρανασκαφής», εξηγεί η αρχαιολόγος.

Η κ. Φαρκάς εργάσθηκε πολλά χρόνια στη Μέση Ανατολή, ενώ κατέγραψε διά ζώσης τις μεγάλες καταστροφές, τις οποίες υπέστησαν τα παζάρια και τα ισλαμικά τεμένη στις του Χαλεπίου και της Χομς από το 2011 μέχρι σήμερα, ως των μαχών του συριακού εμφυλίου πολέμου.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εμβόλια: Πόσο αποτελεσματικός είναι ο συνδυασμός AstraZeneca με mRNA; #ΕμβόλιαMRNA - https://t.co/zMPcCfMI6X -

  • Το καλώδιο που προκαλεί ηλεκτροσόκ στην Τουρκία #διασύνδεσηΕλλάδαςΑιγύπτου - https://t.co/Qe8AwPiHrJ -

  • Ο Χρ. Τριαντόπουλος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής - https://t.co/ikFblc6jw1… -

"Αλιεύοντας" την είδηση