Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Το ΕΚ ενέκρινε τις προτάσεις Γιουνκέρ για το προσφυγικό
Το ΕΚ ενέκρινε τις προτάσεις Γιουνκέρ για το προσφυγικό

Το ΕΚ ενέκρινε τις προτάσεις Γιουνκέρ για το προσφυγικό

Το Ευρωπαϊκό ενέκρινε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που πρότεινε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ώστε να υπάρξει καλύτερη κατανομή των προσφύγων ανάμεσα στα , καθώς και την πρότασή του να συσταθεί ένας μόνιμος και υποχρεωτικός μηχανισμός κατανομής.

Πριν από μια κρίσιμη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των “28”, που αναμένεται να συνέλθουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, οι κατήγγειλαν σε την αξιοθρήνητη έλλειψη αλληλεγγύης των κυβερνήσεων απέναντι στους αιτούντες άσυλο.

Οι δήλωσαν έτοιμοι, όταν έλθει η ώρα, να δώσουν τη νομοθετική έγκρισή τους στο σχέδιο που παρουσίασε χθες ο Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Κατά την πρώτη ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής προέτρεψε τα να κατανείμουν επειγόντως μεταξύ τους τους 160.000 πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη σε ευρωπαϊκό έδαφος. «Αυτό πρέπει να γίνει με αναγκαστικό τρόπο”, είπε, ώστε να μην αφεθούν η “Ιταλία, η Ελλάδα και η να τα βγάλουν πέρα μόνες τους».

Ο Γιούνκερ πρότεινε επίσης να υιοθετηθεί μετά τα έκτακτα αυτά μέτρα ένας μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης.

Στο που ενέκριναν στο Στρασβούργο με 432 ψήφους υπέρ, 142 κατά και 57 αποχές, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις πρωτοβουλίες αυτές και ζήτησαν ένα δίκαιο και αναγκαστικό κλειδί κατανομής μεταξύ των κρατών-μελών.

Στην ομιλία του ο Γιούνκερ άσκησε επίσης πιέσεις στα κράτη-μέλη να εγκρίνουν έναν κοινό κατάλογο τρίτων χωρών που θεωρούνται “ασφαλείς”, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των αιτημάτων ασύλου. Στο θέμα αυτό οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ευχή ο κατάλογος αυτός «να μην είναι σε βάρος της αρχής της μη-απέλασης και του δικαιώματος ασύλου του καθενός».

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν λύπη που οι μετανάστες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να καταφύγουν σε διακινητές και σε επικίνδυνα δρομολόγια για να βρουν προστασία στην , κρίνοντας πως επείγει τα κράτη-μέλη να δημιουργήσουν ασφαλείς και νόμιμες οδούς, κυρίως ανθρωπιστικούς διαδρόμους και ανθρωπιστικές βίζες.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό έκανε έκκληση για τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μελών της, καθώς και των Ηνωμένων Εθνών, των Ηνωμένων Πολιτειών, των αραβικών κρατών και διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, προκειμένου να τύχουν επεξεργασίας όλα αυτά τα ζητήματα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση