Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Τίρανα: Μια πόλη που αναζητεί ταυτότητα
Τίρανα: Μια πόλη που αναζητεί ταυτότητα

Τίρανα: Μια πόλη που αναζητεί ταυτότητα

Εξ αριστερών μου στέκει μια μισοτελειωμένη πολυ με απλωμένη πολύχρωμη μπουγάδα και ένα τεράστιο τηλεοπτικό «πιάτο», εκ δεξιών μου φιγουράρει ένας νεόδμητος ουρανοξύστης.

Από τη βιτρίνα του πρώτου ορόφου με κοιτάζει μελαγχολικά μια κούκλα ντυμένη νύφη, από το απέναντι με «καρφώνει» μια γυναικεία φιγούρα με τουφέκι ανά χείρας που ηγείται μιας εξέγερσης. Με λίγα λεπτά διαφορά ακούω έναν μουεζίνη να καλεί τους μουσουλμά σε προσευχή, τις καμπάνες μιας ς να χτυπούν χαρμόσυνα και ένα κάμπριο να σπινιάρει με τη στη διαπασών. Και όχι, δεν έχω…παρανοήσει, περπατώ απλώς στην των Τιράνων, όπου συνυπάρχει η αισθητική του παλαιού καθεστώτος (βλ. το επαναστατικό μωσαϊκό του εθνικού ιστορικού μουσείου) με την άναρχη ανάπτυξη δυτικού τύπου, το ταμπεραμέντο και την των Βαλκανίων. Ο ταξιδιώτης, που αγαπά τις ταινίες του Κουστουρίτσα, τα βιβλία του Ισμαήλ Καντερέ και νοσταλγεί την Ελλάδα του '80, μπορεί να νιώσει έλξη για την πόλη των Τιράνων.

Ένας Έλληνας, άλλωστε, δεν θα δυσκολευθεί να αποκωδικοποιήσει μια πόλη, όπου η ελληνική παρουσία είναι έντονη.

Πολύς κόσμος μιλά ή έστω καταλαβαίνει ελληνικά, ενώ κυριαρχούν καταστήματα, επιχειρήσεις και τράπεζες ελληνικών συμφερόντων. Στη θέα, μάλιστα, του αγτος του έφιππου Σκεντέρμπεη στην κεντρική πλατεία της πόλης, να ατενίζει αγωνιστικά σαν άλλος Κολοκοτρώνης, θα νιώσει σίγουρα οικεία.

Όμως, όπως όλοι οι γείτονες, θα σπεύσει να εντοπίσει τα σημεία όπου τα υπερτερούν, όπως την Όπερα που διαθέτουν και τον ποταμό Λάνε, που διασχίζει την πόλη και όχι μόνον έχει διατηρηθεί αλλά και αναδειχθεί. Η πόλη μοιάζει να παλεύει με τις εσωτερικές της αντιφάσεις και να προσπαθεί να απαγκιστρωθεί από το παρελθόν. Πολλοί εκτιμούν ότι αν αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν αρχίσει να συρρέουν, τα εμβάσματα από τους Αλούς του εξωτερικού και το χρήμα, που σε διάφορες μορφές κυκλοφορεί, δύναται συν τω χρόνω να μεταμορφωθεί.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση