Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » TikTok: Ο CEO της εφαρμογής θα καταθέσει στο Κογκρέσο
TikTok: Ο CEO της εφαρμογής θα καταθέσει στο Κογκρέσο

TikTok: Ο CEO της εφαρμογής θα καταθέσει στο Κογκρέσο

Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok συμφώνησε να καταθέσει σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου τον Μάρτιο, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων θέλουν να εντείνουν τον έλεγχο της κινεζικής εφαρμογής.

Ο Σου Ζι Τσου, θα μιλήσει ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 23 Μαρτίου, όπως γνωστοποίησε εκπρόσωπος της επιτροπής. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok θα δώσει το «παρών» σε επιτροπή του Κογκρέσου.

Με εκπαίδευση στο Χάρβαρντ, ο Τσου, που είχε κάποτε κάνει την πρακτική του άσκηση στο Facebook της Meta, συμφώνησε να καταθέσει και θα είναι ο μοναδικός μάρτυρας στη συγκεκριμένη ακρόαση, εν μέσω ανησυχιών για πιθανούς κινδύνους ασφαλείας και προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Οι φοβούνται πως η Κίνα απέκτησε πρόσβαση σε δεδομένα Αμερικανών χρηστών, ενώ κάποιοι εκφράζουν την ανησυχία ότι η εφαρμογή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για προπαγάνδα ή χειραγώγηση πολιτών.

«Το TikTok συνειδητά επέτρεψε στο Κινεζικό Κομμουνιστικό να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα Αμερικανών χρηστών», υποστήριξε σε γραπτή δήλωσή της η ς Κάθι ΜακΜόρις Ρότζερς, που προεδρεύει της επιτροπής.

«Οι Αμερικανοί έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν την ιδιωτικότητα και την των δεδομένων τους, καθώς και τι ενέργειες λαμβάνει το TikTok για να κρατήσει τα παιδιά μας ασφαλή» από πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την , «όταν είναι συνδεδεμένα και όταν αποσυνδέονται».

Μαζί με άλλους Ρεπουμπλικάνους , η Ρότζερς έχει απαιτήσει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από το TikTok σχετικά με τον αντίκτυπό της εφαρμογής στους νέους, εν μέσω ανησυχιών για επιβλαβές περιεχόμενο και πιθανή σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων μέσω της ς. Ο Τσου έχει δηλώσει πρόσφατα ότι η TikTok πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην προστασία των νέων.

Διαψεύδει τις καταγγελίες η πλατφόρμα

Το TikTok, που ανήκει στην ByteDance Ltd. με έδρα το Πεκίνο, υποστηρίζει ότι δεν θα επέτρεπε ποτέ την παρέμβαση της κινεζικής κυβέρνησης. Η εταιρεία τόνισε πως έχει σχέδιο ύψους 1,5 δισ. δολαρίων για να διασφαλίσει την ανεξαρτησία του ιστότοπου, συμπεριλαμβανομένης της ς ενός συστήματος παρακολούθησης των μυστικών αλγορίθμων που διαμορφώνουν το περιεχόμενο που προωθείται στους χρήστες.

«Δεν υπάρχει καμία αλήθεια στον ισχυρισμό της ΜακΜόρις Ρότζερς ότι το TikTok έχει διαθέσει δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ στο Κινεζικό Κομμουνιστικό . Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν έχει ούτε άμεσο ούτε έμμεσο έλεγχο της ByteDance ή του TikTok», ανακοίνωσε η εταιρεία τη Δευτέρα.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, στην ακρόαση του Μαρτίου η εταιρεία θέλει «να ξεκαθαρίσει τα πράγματα σχετικά με το TikTok, την ByteDance και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε απέναντι στην ανησυχία σχετικά με την εθνική των ΗΠΑ».

Εκτιμάται πως περισσότεροι από 100 εκατ. άνθρωποι στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν το TikTok.

Ο Τσου είχε, πριν λίγες ημέρες, επαφές με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να συζητήσει τα σχέδια του TikTok για συμμόρφωση με τους νέους κανόνες στην ΕΕ. Η εταιρεία προσπαθεί παράλληλα να πείσει τους Αμερικανούς αξιωματούχους για την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφαλείας που προτείνει.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήθελε να απαγορεύσει τελείως την χρήση της εφαρμογής στις ΗΠΑ. Γερουσιαστές όπως ο Μάρκο Ρούμπιο και ο Τζος Χόλεϊ, είναι μεταξύ εκείνων που έχουν παρουσιάσει σχέδιο νόμου για την θέσπιση μίας καθολικής απαγόρευσης.

Σχολιάζοντας το σενάριο της απαγόρευσης, το TikTok απαντά ότι ελπίζει πως «οι νομοθέτες θα επικεντρώσουν τις ενέργειές τους στην προσπάθεια για την συνολική αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, αντί να προσποιούνται ότι η απαγόρευση μιας μεμονωμένης υπηρεσίας θα λύσει οποιοδήποτε από τα προβλήματα για τα οποία ανησυχούν ή θα κάνει τους Αμερικανούς πιο ασφαλείς».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση