Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Τι θέλει ο Τραμπ στη Μέση Ανατολή
Τι θέλει ο Τραμπ στη Μέση Ανατολή

Τι θέλει ο Τραμπ στη Μέση Ανατολή

Καμία πτυχή της διαμάχης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων δεν είναι τόσο ακανθώδης όσο το μέλλον της Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, χωρίς να έχουν προηγηθεί σοβαρές ειρηνευτικές συνομιλίες, ο πρόεδρος σχεδιάζει να υιοθετήσει τη θέση των Ισραηλινών και να έρθει σε σύγκρουση με τους Παλαιστινίους, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και μεταφέροντας εκεί την αμερικανική πρεσβεία από το , όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Ο κ. Ντόναλντ επιμένει ότι είναι αφοσιωμένος στην επίτευξη «τελικής» ειρηνευτικής συμφωνίας στη Μέση Ανατολή, κάτι που δεν κατάφεραν οι προκάτοχοί του. Αλλά η επιλογή του να γείρει την πλάστιγγα προς τη μεριά του Ισραήλ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δυσκολέψει την επίτευξη συμφωνίας, δημιουργώντας αμφιβολίες για την εντιμότητα και την αμεροληψία της Αμερικής, κλιμακώνοντας την ένταση στην περιοχή, ενδεχομένως δε και προκαλώντας κύμα βίας.

Ο κ. Τραμπ καυχάται για τη δεινότητά του στο κλείσιμο συμφωνιών. Ωστόσο, όσοι έχουν παρόμοια προσόντα δεν υποχωρούν προτού καν αρχίσουν να διαπραγματεύονται, όπως συνέβη σε αυτή την περίπτωση. Ο πραγματικά ωφελημένος είναι ο Ισραηλινός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η σκληροπυρηνική του οποίου δεν δείχνει διάθεση για συμφωνία ειρήνης, τουλάχιστον όχι με τη μορφή των δύο κρατών.

Ορισμένοι αναλυτές αμφιβάλλουν αν ο κ. Τραμπ όντως επιθυμεί ειρηνευτική συμφωνία. Εκτιμούν ότι η οποιαδήποτε πρόταση από την πλευρά του μπορεί να είναι μόνον πολιτικό προκάλυμμα ώστε να διευκολυνθεί η μεταξύ του Ισραήλ και των σουνιτικών, αραβικών κρατών της περιοχής (, Αίγυπτος, ) εναντίον του κοινού εχθρού, του .

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Λήγει τον Δεκέμβριο του '21 η σύσταση των #ΕΠΕ #ΕΠΕ - https://t.co/Uppz3VEus4 -

  • Συνελήφθη στη Ν. Δημητριάδα με δύο δενδρύλλια κάνναβης #δενδρύλλιακάνναβης - https://t.co/Jg5W5svSAL -

  • Διέρρηξαν σπίτι, χωρίς λεία, στο Διμήνι #διάρρηξη - https://t.co/fBvsKhbPmn -

"Αλιεύοντας" την είδηση