Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Τι συμβαίνει με τα παυσίπονα;
Τι συμβαίνει με τα παυσίπονα;

Τι συμβαίνει με τα παυσίπονα;

Στις 22 Ιανουαρίου 2008, ο Αυστραλός ηθοποιός Χιθ Λέτζερ πεθαίνει στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν από τοξική δηλητηρίαση, η οποία προκλήθηκε από μείγμα υπερβολικής δόσης έξι διαφορετικών συνταγογραφούμενων φαρμάκων – ανάμεσα σε αυτά ήταν το οπιοειδές αναλγητικό OxyContin. Φέτος, στις 21 Απριλίου, ο Πρινς βρέθηκε νεκρός στην έπαυλή του στη Μινεάπολη. Πάνω του και μέσα στο σπίτι του βρέθηκαν οπιούχα παυσίπονα. Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη η αιτία του θανάτου του, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αυτοψίας, ωστόσo υπάρχουν βάσιμα στοιχεία ότι ο διάσημος τραγουδιστής ήταν εθισμένος σε αυτά τα .

Το 2014 απεβίωσαν περισσότεροι από 47.000 Αμερικανοί λόγω υπερβολικής δόσης ναρκωτικών. «Ο μεγαλύτερος “φονιάς” δεν είναι η κοκαΐνη ούτε η , ούτε καν η ηρωίνη, αλλά τα απολύτως νόμιμα οπιοειδή παυσίπονα, όπως το OxyContin και το Vicodin», διαβάζουμε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Vox. Στις Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν ήδη λόγο για επιδημία. Βάσει στατιστικών, περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από συνταγογραφούμενα αναλγητικά παρά από τα τροχαία και τα θανατηφόρα περιστατικά με . Αυτό το κύμα θανάτων ξεπερνά σε νούμερα ακόμη και το όταν βρισκόταν σε έξαρση τη δεκαετία του '90. Η κατάσταση είναι τόσο τραγική, που υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ αρχίζουν να θίγουν το θέμα αυτό στις πολιτικές τους εκστρατείες.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο μια μερίδα της αμερικανικής ς. υναίκες, άντρες, και ηλικιωμένοι, άνθρωποι όλων των κοινωνικών τάξεων έχουν κάνει χρήση, κακή χρήση ή κατάχρηση των οπιούχων αναλγητικών. Οι απροσδόκητοι θάνατοι των σταρ απλώς φέρνουν στην επιφάνεια το σοβαρό ζήτημα της φαρμακευτικής δηλητηρίασης. Εκτός από τον Πρινς και τον Χιθ Λέτζερ, τα παυσίπονα έπαιξαν εν μέρει ρόλο στο πρόωρο τέλος και άλλων διασημοτήτων, όπως του Μάικλ Τζάκσον, του Ol' Dirty Bastard, ιδρυτικού μέλους του ραπ σχήματος Wu-Tang Clan, και της Anna Nicole Smith. Μάλιστα, στο της τελευταίας βρέθηκαν ίχνη από 11 διαφορετικές ουσίες.

Τι είναι τα οπιοειδή ή αλλιώς οπιούχα αναλγητικά; Τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως για την αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου. Χορηγούνται επίσης σε καρκινοπαθείς και σε άλλα άτομα που υποφέρουν από χρόνιους πόνους στο σώμα. Τα πολύ παλιά χρόνια οι χρησιμοποιούσαν τη μορφίνη γι' αυτόν το λόγο. Ομως, στις αρχές του 20ού αιώνα οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο να συνθέτουν νέα είδη οπιούχων -όπως υδροκωδόνη και οξυκωδόνη-, με την ελπίδα ότι αυτά θα προκαλούσαν λιγότερη εξάρτηση στον ασθενή.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση