Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Τι σχεδιάζει η Ιρλανδία για τη μετά Brexit εποχή
Τι σχεδιάζει η Ιρλανδία για τη μετά Brexit εποχή

Τι σχεδιάζει η Ιρλανδία για τη μετά Brexit εποχή

Η έχει εκπονήσει ενλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που η Βρετανία και η Ε.Ε. δεν συμφωνήσουν σε εκτενή ελεύθερου εμπορίου για τη μετά εποχή.

Στο σχέδιό της αυτό αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός της ς, Λέο Βαραντκάρ, όταν απευθυνόμενος στους , δήλωσε ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσει ένα είδος τελωνειακής ένωσης και μια ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε. Οπως διευκρίνισε, όμως, η κυβέρνηση εκπονεί εναλλακτικά σχέδια για την περίπτωση που οι προσπάθειές του δεν αποδώσουν καρπούς.

«Ασφαλώς δεν αποκλείουμε την περίπτωση να ζητήσουμε ειδική διευθέτηση για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά δεν είναι αυτή η βασική διαπραγματευτική μας θέση, ούτε η κύρια προτίμησή μας», τόνισε ο κ. Βαραντκάρ. Απέφυγε, ωστόσο, να επεκταθεί σε λεπτομέρειες. Η Ιρλανδία είναι η χώρα της Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Βρετανία και συνεπώς θα υποστεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από το . Ως εκ τούτου το αίτημά της να παραμείνουν ανοικτά τα με τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit είναι ένα από τα τρία βασικότερα ζητήματα που την απασχολούν σε ό,τι αφορά τις σχετικές συνομιλίες. Τα άλλα δύο αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών της και τα χρήματα που οφείλει η Βρετανία στην Ε.Ε.

Ωστόσο, τυχόν προσπάθεια της Ιρλανδίας να διασφαλίσει ειδικό καθεστώς για τη Βόρεια Ιρλανδία θα προσκρούσει στις αντιρρήσεις του Δημοκρατικού Ενωτικού τος (DUP), που στηρίζει την Τερέζα Μέι.

Πηγή: kathimerini
"Αλιεύοντας" την είδηση