Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Τι αποκαλύπτουν τα νέα αρχεία για τη δολοφονία Κένεντι
Τι αποκαλύπτουν τα νέα αρχεία για τη δολοφονία Κένεντι

Τι αποκαλύπτουν τα νέα αρχεία για τη δολοφονία Κένεντι

Ο Αμερικνός πρόεδρος Ντόνλντ δεν έδωσε στη δημοσιότητα και τα 30.000 διαβαθμισμένα αρχεία για τη δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, επιτρέποντας ωστόσο τη δημοσιοποίηση περισσότερων από 2.800 σελίδες ντοκουμέντων, οι οποίες φωτίζουν πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές του πολύ σημαντικού αυτού ιστορικού γεγονότος.

Ο μεγαλύτερος όγκος των εγγράφων θα συνεχίσει να παραμένει στο σκοτάδι, μετά από παρεμβάσεις ορισμένων κυβερνητικών υπηρεσιών, οι οποίες έξεφρασαν φόβους ότι ο αποχαρακτηρισμός τους θα μπορούσε να πλήξει την εθνική ασφάλεια των . Τα ντοκουμέντα που περιέχονται όμως στις 2.800 και πλέον σελίδες, τα οποία μετά από πολλές δεκαετίες είδαν το της δημοσιότητας την Πέμπτη, αναμένεται να διευρύνουν σημαντικά την ιστορική γνώση γύρω από ένα από τα γεγονότα-σταθμούς της σύγχρονης αμερικάνικης ιστορίας.

Συγκεκριμένα, διεισδύουν σε ορισμένες μέχρι τώρα θολές και μυστηριώδεις πτυχές της δολοφονίας του Αμερικανού προέδρου, οι οποίες αφορούν τα κίνητρα του δολοφόνου Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, τις αντιδράσεις του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) στο άκουσμα του συμβάντος και τις διασυνδέσεις του Όσβαλντ με πράκτορες της Σοβιετικής Ένωσης. Επιπλεόν, υπάρχουν αποκαλύψεις για ιστορικά συμβάντα της δεκαετίας του '60 που ξεπερνούν τα στενά όρια της δολοφονίας του προέδρου των ΗΠΑ.

Ακολουθούν μερικά από τα πιο σημαντικά μέχρι τώρα ευρήματα από τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία: 

O τότε επικεφαλής του FBI, Τζ. Έντγκαρ Χούβερ, είχε εκφράσει την ανησυχία του ότι το ο αμερικανικός λαός θα αντιμετώπιζε με δυσπιστία την ενοχή του Όσβαλντ, ειδικά μετά τη δολοφονία του τελευταίου από τον Τζακ Ρούμπι, η οποία έλαβε χώρα δύο μέρες μετά τη δολοφονία του Κένεντι και τη σύλληψη του Όσβαλντ. Σε που υπέγραψε την 24η Νοεμβρίου του 1963, ο Χούβερ ζητούσε πιο ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για την ενοχή του Όσβαλντ.

Στο ίδιο , ο επικεφαλής του FBI είχε αναφερθεί και στον δολοφόνο του Όσβαλντ, Τζακ Ρούμπι, σημειώνοντας ότι είναι πολύ πιθανό να έχει με τον «υπόκοσμο» του , χωρίς ωστόσο να μπορεί να στηρίξει αυτό τον ισχυρισμό με ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία. Eπιπλέον, όπως αποκαλύπτει ένα άλλο υπόμνημα, το FBI είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αστυνομικές αρχές για τον κίνδυνο να δολοφονηθεί ο Όσβαλντ, με την αστυνομία να διαβεβαιώνει ακολούθως ότι έχει λάβει επαρκή για την προστασία του.

Στη συνέχεια, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αποκαλύψεις για τις επαφές που είχε ο Όσβαλντ με έναν αξιωματούχο της σοβιετικής Επιτροπής για την Κρατική Ασφάλεια (KGB), δύο μήνες πριν από τη μέρα της δολοφονίας, οι οποίες δίνουν ένα «ψυχροπολεμικό άρωμα» στην όλη υπόθεση. Σύμφωνα με τα αρχεία, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν υποκλέψει μία τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Όσβαλντ με τη ρωσική πρεσβεία την Πόλη του Μεξικό, στην οποία ο επίδοξος δολοφόνος μιλούσε σε «σπαστά» ρώσικα με τον Ρώσο πρόξενο Βαλερίι Βλαντιμίροβιτς Κοστίκοβα, ο οποίος είχε ταυτοποιηθεί από τις αμερικανικές αρχές ως «αξιωματικός της KGB». Όπως αναφέρουν τα αρχεία, η διενέργεια τέτοιων συνομιλιών από τον χώρο κάποιας σοβιετικής πρεσβείας, δεν ήταν «κάτι σύνηθες» για την KGB. Επιπλεόν, αναφορικά με τη «σοβιετική» διάσταση της υπόθεσης, ένα άλλο υπόμνημα κάνει λόγο για τον φόβο ορισμένων Σοβιετικών αξιωματούχων, ότι κάποιος «ανεύθυνος στρατηγός» θα πραγματοποιήσει πυραυλική επίθεση εναντίον της Ε.Σ.Σ.Δ., καθιστώντας την υπεύθυνη για τη δολοφονία.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση