Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Θερμικές κάμερες παρέχει η Ε.Ε. στη Σερβία
Θερμικές κάμερες παρέχει η Ε.Ε. στη Σερβία

Θερμικές κάμερες παρέχει η Ε.Ε. στη Σερβία

Η πρόκειτι ν εφοδιάσει τη Σερβία με θερμικές κάμερες προκειμένου να την βοηθήσει να περιορίσει την ροή των μεταναστών στα σύνορά της, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο της στο Βελιγράδι.

Ο «δρόμος των Βαλκανίων», τον οποίο ακολουθούσαν χιλιάδες άνθρωποι από τη , την Ασία και την για να φτάσουν στη βόρεια και την κεντρική Ευρώπη, έχει κλείσει από τον Μάρτιο. Όμως πολλές εκατοντάδες άνθρωποι επιχειρούν καθημερινά να περάσουν παράνομα στη δυτική Ευρώπη. Σήμερα στη Σερβία ζουν περίπου 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες, σε καταυλισμούς όπου οι συνθήκες υγιεινής συχνά είναι επισφαλείς.

Η Σερβία ενίσχυσε το καλοκαίρι τους ελέγχους στα σύνορά της: ο στρατός συμμετέχει πλέον στις περιπολίες. Η χώρα έχει επίσης ζητήσει μια συνολική λύση του προβλήματος, προειδοποιώντας ότι δεν διαθέτει τα μέσα για να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Η αντιπροσωπεία της στο Βελιγράδι και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης υπέγραψαν μια συμφωνία ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ που προβλέπει κυρίως την ανάπτυξη ενός συστήματος επιτήρησης με σταθερές και κινητές θερμικές κάμερες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου της ΕΕ, στη συμφωνία περιλαμβάνονται επίσης η εκπαίδευση του προσωπικού και διοικητική στις σερβικές αρχές, όπως επίσης η ανάπτυξη 50 αξιωματικών από χώρες-μέλη της ΕΕ για να βοηθήσουν τη σερβική αστυνομία στα σύνορα της χώρας.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για να μην επιστρέψουμε σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, όπως πέρσι, παρέχοντας ταυτόχρονα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους μετανάστες και τους πρόσφυγες», δήλωσε ο Μάικλ τάβενπορτ, ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Σερβία.

Οι Βρυξέλλες θα παράσχουν επίσης οχήματα, προσωπικό και άλλα μέσα για να ενισχύσουν τις δυνατότητες φιλοξενίας των προσφύγων στη Βουλγαρία, τη χώρα απ' όπου έχουν περάσει οι περισσότεροι από όσους βρίσκονται σήμερα στη Σερβία.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και ο διοικητής της Αναπτυξιακής Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης Ρολφ Βέντσελ υπέγραψαν στο Παρίσι μια συμφωνία για την παροχή ς ύψους 755.000 ευρώ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Σύμφωνα με τις σερβικές αρχές, από τις αρχές του έτους έχουν καταγραφεί στο σερβικό έδαφος 102.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση