Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / The Guardian: Η Ευρώπη σε κίνδυνο από τους χειρισμούς στο μεταναστευτικό
The Guardian: Η Ευρώπη σε κίνδυνο από τους χειρισμούς στο μεταναστευτικό

The Guardian: Η Ευρώπη σε κίνδυνο από τους χειρισμούς στο μεταναστευτικό

Η μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση των τελευταίων 70 ετών μετατρέπεται σε μια χαοτική σειρά συνοριακών συγκρούσεων και διπλοματικών διαφορών, την ώρα που που τα προσφυγικά πλήθη είναι μπλοκαρισμένα στις διασταυρώσεις των συνόρων της Ουγγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, αναγκάζοντας τον να προειδοποιήσει πως η ενότητα της Ευρώπης βρίσκεται σε κίνδυνο.

Με κλειστά σύνορα, μεμψιμοιρία, αλληλοκατηγορίες και μετάθεση ευθυνών αντιμετωπίζει η τα πλήθη των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στις χώρες της Βαλκανικής προσπαθώντας να βρουν διέξοδο προς τη βόρεια .

Η “είπε ψέμματα κατάμουτρα” στη Βουδαπέστη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν εμφανίσθηκε να ισχυρίζεται ότι υπάρχει συμφωνία για την αποστολή 0 περίπου προσφύγων στα σύνορα τη χθεσινή νύκτα. “Αντί να διαχειρισθεί το θέμα των προσφύγων, τους έστειλε κατευθείαν στην Ουγγαρία. Τι είδους είναι αυτή;”, δήλωσε σήμερα ο Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιζάρτο .
Περί τους 2.500 βρίσκονται ακόμη στο Τοβάρνικ, κροατική πόλη στα σερβο-κροατικά σύνορα, αλλά χιλιάδες μεταφέρονται με τρένα και προς τα ουγγρικά σύνορα. Μέχρι στιγμής, η Ουγγαρία έχει επιτρέψει την είσοδο των νεοαφιχθέντων.

Νωρίτερα στο Ζάγκρεμπ, ο της Κροατίας απηύθυνε επείγον μήνυμα προς την Ουγγαρία, λέγοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να πιέζει τη Βουδαπέστη να δεχθεί περισσότερους στέλνοντάς τους στα σύνορα. Τα ουγγρικά σύνορα μπορούν να σφραγισθούν τελείως μόνο με τη χρήση ωμής βίας , είπε ο Ζόραν Μιλάνοβιτς. “Ακόμη και αν αυτό ήταν δυνατό σύμφωνα με το Σύνταγμα- και δεν είναι- σημαίνει να σκοτωθούν άνθρωποι”, προειδοποίησε.

Η έκλεισε τη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή επτά από τα οκτώ συνοριακά της περάσματα με τη Σερβία.

Στη Σλοβενία, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στη χώρα από την Κροατία σήμερα, ενώ εκατοντάδες ακόμη περιμένουν στα σύνορα, διότι οι αρχές έχουν θέσει όρια στην είσοδο προσφύγων. Πρόσφυγες έχουν κατασκηνώσει στην πόλη Χάρμιτσα και σε άλλο συνοριακό πέρασμα ανάμεσα στην Κροατία και στη Σλοβενία, λίγα χιλιόμετρα νότια της πόλης Μπρεγκάνα. Στα σύνορα έχουν σχηματισθεί μεγάλες ουρές προσφύγων που ελπίζουν να διασχίσουν τη Σλοβενία με κατεύθυνση την Αυστρία.

Στην Αυστρία, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 6.700 άνθρωποι έχουν φθάσει από τα μεσάνυκτα, αφού η Ουγγαρία άρχισε τη μεταφορά προσφύγων που φθάνουν από την Κροατία στα σύνορα με την Αυστρία.

Η Ουγγαρία τοποθέτησε αγκαθωτό σύρμα σε μήκος 41 χιλιομέτρων στα σύνορα με την Κροατία και ετοιμάζεται να υψώσει μία μονιμότερη κατασκευή, αντίστοιχη με το φράκτη 175 χιλιομέτρων που ύψωσε στα σύνορα με τη Σερβία. Ο νέος φράκτης θα σφραγίσει την ουγγρο-κροατική μεθόριο όπου τα σύνορα δεν ορίζονται από ποταμό…

Η οργάνωση Human Rights Watch κατήγγειλε ότι η νέα ουγγρική νομοθεσία για την προστασία των συνόρων εκθέτει ευάλωτους ανθρώπους στη βία και παγιδεύει χιλιάδες πρόσφυγες.

Η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι 2.200 άνθρωποι που επέβαιναν σε μικρά σκάφη διασώθηκαν το τελευταίο 24ωρο καθώς προσπαθούσαν να περάσουν από τη Λιβύη στην Ιταλία.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Νέα γέφυρα στον Ξηριά κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/5dHeOA4ehL -

  • Ελαφρά τραυματίστηκε 11χρονη από σπασμένο τζάμι #σπασμένοτζάμι - https://t.co/WnozfU8H5Z -

  • Απονομή επάθλων της 41ης Ανάβασης Πορταριάς #41ηΑνάβασηΠορταριάς - https://t.co/PUfYVXinon -

"Αλιεύοντας" την είδηση