Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Τερματισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων θα απαιτήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες από τη Βόρεια Κορέα
Τερματισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων θα απαιτήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες από τη Βόρεια Κορέα

Τερματισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων θα απαιτήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες από τη Βόρεια Κορέα

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπϊκής Ένωσης θ απαιτήσουν την Πέμπτη η να τερματίσει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με το προ ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής.

Η ανακοίνωση, η οποία θα δημοσιοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης, αφού οι ηγέτες συζητήσουν σχετικά, θα ακολουθήσει τις νέες κυρώσεις που αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ των χωρών μελών της ΕΕ να επιβληθούν στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της Δευτέρας. Οι κυρώσεις αυτές είναι ακόμη πιο αυστηρές από εκείνες που επέβαλε ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το προ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προτρέψει την Πιονγκγιάνγκ να «εγκαταλείψει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων κατά τρόπο πλήρη, επαληθεύσιμο και αμετάκλητο».

Ακόμη, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα σημειώσουν ότι είναι έτοιμοι να εξετάσουν τη λήψη περαιτέρω μέτρων, χωρίς να διευκρινίσουν ποια θα είναι αυτά. Σύμφωνα με διπλωματικές , ενδέχεται να πρόκειται για την επιβολή κυρώσεων σε εκτός ΕΕ τα οποία συνεχίζονται να συναλλάσσονται με την Πιονγκγιάνγκ.

Μεταξύ άλλων κυρώσεων, η ΕΕ αποφάσισε πλέον να απαγορεύσει τις πωλήσεις πετρελαίου και υποπροϊόντων του στη , μολονότι το μέτρο αυτό έχει κυρίως συμβολική σημασία και σκοπός είναι να ενθαρρυνθούν που έχουν εκτενέστερες εμπορικές με τη χώρα αυτή να μιμηθούν το παράδειγμα των ευρωπαίων.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση