Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Τέλος οι χρεώσεις περιαγωγής στην Ευρώπη από τον Ιούνιο του 2017
Τέλος οι χρεώσεις περιαγωγής στην Ευρώπη από τον Ιούνιο του 2017

Τέλος οι χρεώσεις περιαγωγής στην Ευρώπη από τον Ιούνιο του 2017

Από τον Ιούνιο του οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα πληρώνουν χρεώσεις περιαγωγής και θα μπορούν να χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους ελεύθερα, χωρίς να σκέπτονται τις επιπλέον χρεώσεις που υπάρχουν έως σήμερα στις χώρες της Ε.Ε.

Οι αρμόδιοι επίτροποι Α. Ανσιπ και Γ. Ετινγκερ ανακοίνωσαν χθες στις Βρυξέλλες την απόφαση της Επιτροπής, που θα επιτρέπει τις κλήσεις, τα μηνύματα και τη χρήση δεδομένων χωρίς «έξτρα» χρεώσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση για ανθρώπους που ταξιδεύουν, βρίσκονται σε ή δουλεύουν τακτικά σε κάποια χ της Ενωσης. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, όμως, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα: αναμένεται να υπάρξουν που θα έχουν κάρτα sim μιας χς με χαμηλές χρεώσεις και θα τη χρησιμοποιούν σε άλλη για να γλιτώνουν τις υψηλές χρεώσεις. Ο αρμόδιος επίτροπος Α. Ανσιπ, υπεύθυνος για την αγορά, τόνισε ότι θα υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας, που θα προστατεύουν τις από κακόβουλους .

«Αν βρίσκεσαι στο Δουβλίνο και τηλεφωνείς στο Λονδίνο με μια λετονική κάρτα sim, πληρώνεις το 15% της αξίας που θα έπρεπε να πληρώσεις, γι' αυτό και θέλουμε να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις», δήλωσε ο επίτροπος Γ. Ετινγκερ, αρμόδιος για την οικονομία.

Σύμφωνα με τους επιτρόπους, η νέα νομοθεσία που προτείνουν δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες τηλεφωνίας να προσφύγουν στις ρυθμιστικές αρχές τηλεπικοινωνιών και να ζητήσουν περαιτέρω χρεώσεις, αν θεωρήσουν ότι η χρήση μιας κάρτα sim δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να αρνηθούν τις περαιτέρω χρεώσεις αν μπορούν να αποδείξουν ότι αυτές δεν δικαιολογούνται.
Αυτή η διάσταση όσον αφορά την απόφαση της Επιτροπής αναμένεται να επαυξήσει τη γραφειοκρατία, επιβαρύνοντας σημαντικά τις εταιρείες τηλεφωνίας.

Η τελευταία πρόταση της Επιτροπής για το εν λόγω θέμα ήταν πιο αυστηρή, καθώς αναφερόταν στο χρονικό όριο των 90 ημερών που θα ίσχυε η μη χρέωση της περιαγωγής. Το σκεπτικό ήταν ότι, εφόσον μόλις το 0,1 των Ευρωπαίων, σύμφωνα με τη Eurostat, βρίσκεται πάνω από 90 ημέρες σε άλλη χώρα μακριά από τη δική του, το χρονικό διάστημα των τριών μηνών είναι αρκετό. Ομως ακόμη και αυτό το χρονικό όριο προκάλεσε αντιδράσεις σε καταναλωτές αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ο κ. Γιούνκερ να αποσύρει την πρόταση. Τώρα αναμένεται να περάσει από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου και να έχει έτοιμη την τελική πρόταση η Επιτροπή μέχρι τον Δεκέμβριο, ώστε να πάρει το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση