Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ταραγμένη επίσκεψη Μακρόν στην Αμιένη
Ταραγμένη επίσκεψη Μακρόν στην Αμιένη

Ταραγμένη επίσκεψη Μακρόν στην Αμιένη

«Ο Εμανουέλ Μακρόν μας πιάνει κορόιδα για δεύτερη φορά», είπε ο βουλευτής του κόμματος Ανυπότακτη αλλία, Φρανσουά Ριφέν, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την αδυναμία του γαλλικού κράτους να εξασφαλίσει την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Whirlpool, έξω από την Αμιένη.

Τις αιτιάσεις των συνδικαλιστών και του κόμματος του Ζαν-Λικ Μελανσόν αρνήθηκε ο άλλος πρόεδρος, που επισκέφθηκε χθες τη γενέτειρά του, Αμιένη, και μίλησε με πρώην εργαζομένους του εργοστασίου. «Σας είπα την αλήθεια για τη Whirlpool. Ολα ήταν έτοιμα για την επανάληψη λειτουργίας το 2017, αλλά ο επενδυτής έκανε πίσω την τελευταία στιγμή. Δεν μετανιώνω για τίποτα. Ποτέ δεν είπα ότι θα σώσουμε το εργοστάσιο και θα εξασφαλίσουμε τη λειτουργία του. Οσοι σας είπαν τέτοια πράγματα έλεγαν ψέματα», είπε ο Μακρόν, ο οποίος είχε οξεία λεκτική με απολυμένους εργάτες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε επισκεφθεί το εργοστάσιο της Whirlpool μεταξύ των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών, τον Οκτώβριο του 2017, ανακοινώνοντας συμφωνία επανέναρξης λειτουργίας υπό νέα . Η πτώχευση, τον Αύγουστο του 2019, του ομίλου WN, ο οποίος επρόκειτο να εξαγοράσει το εργοστάσιο χάρη σε γενναιόδωρα κρατικά κίνητρα, ακύρωσε την προοπτική αυτή, οδηγώντας 182 εργαζομένους στην ανεργία. «Το αρχικό σχέδιο δεν τελεσφόρησε. Για αυτό, όμως, δεν ευθύνονται το κράτος και οι του. Το κράτος δεν μπορεί να προσλαμβάνει εργαζομένους όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Διαδήλωση απολυμένων

Την Πέμπτη, απολυμένοι εργαζόμενοι της Whirlpool διαδήλωσαν στους ς της Αμιένης στο πλευρό των «Κίτρινων Γιλέκων», λυκείου και συνδικαλιστών της CGT. Στους δεν επετράπη να πλησιάσουν το κέντρο της πόλης, όπου ο Γάλλος πρόεδρος εγκαινίαζε το νέο πανεπιστήμιο. Στην του στο Πανεπιστήμιο της Αμιένης, ο Μακρόν εξέφρασε τη θλίψη του για τον «αρνητισμό» της γαλλικής κοινωνίας. Χθες, ο πρόεδρος Μακρόν επισκέφθηκε τις εργατικές συνοικίες της πόλης, εγκαινιάζοντας νέο κρατικών υπηρεσιών.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση