Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ταραγμένη επίσκεψη Μακρόν στην Αμιένη
Ταραγμένη επίσκεψη Μακρόν στην Αμιένη

Ταραγμένη επίσκεψη Μακρόν στην Αμιένη

«Ο Εμανουέλ Μακρόν μας πιάνει κορόιδα για δεύτερη φορά», είπε ο βουλευτής του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, Φρανσουά Ριφέν, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την αδυναμία του γαλλικού κράτους να εξασφαλίσει την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Whirlpool, έξω από την Αμιένη.

Τις αιτιάσεις των συνδικαλιστών και του κόμματος του Ζαν-Λικ Μελανσόν αρνήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος, που επισκέφθηκε χθες τη γενέτειρά του, Αμιένη, και μίλησε με πρώην εργαζομένους του εργοστασίου. «Σας είπα την αλήθεια για τη Whirlpool. Ολα ήταν έτοιμα για την επανάληψη λειτουργίας το 2017, αλλά ο επενδυτής έκανε πίσω την τελευταία στιγμή. Δεν μετανιώνω για τίποτα. Ποτέ δεν είπα ότι θα σώσουμε το εργοστάσιο και θα εξασφαλίσουμε τη λειτουργία του. Οσοι σας είπαν τέτοια πράγματα έλεγαν ψέματα», είπε ο Μακρόν, ο οποίος είχε οξεία λεκτική αντιπαράθεση με απολυμένους εργάτες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε επισκεφθεί το εργοστάσιο της Whirlpool μεταξύ των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών, τον Οκτώβριο του 2017, ανακοινώνοντας συμφωνία επανέναρξης λειτουργίας υπό νέα διοίκηση. Η πτώχευση, τον Αύγουστο του 2019, του ομίλου WN, ο οποίος επρόκειτο να εξαγοράσει το εργοστάσιο χάρη σε γενναιόδωρα κρατικά κίνητρα, ακύρωσε την προοπτική αυτή, οδηγώντας 182 εργαζομένους στην ανεργία. «Το αρχικό σχέδιο δεν τελεσφόρησε. Για αυτό, όμως, δεν ευθύνονται το κράτος και οι υπηρεσίες του. Το κράτος δεν μπορεί να προσλαμβάνει εργαζομένους όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Διαδήλωση απολυμένων

Την Πέμπτη, απολυμένοι εργαζόμενοι της Whirlpool διαδήλωσαν στους δρόμους της Αμιένης στο πλευρό των «Κίτρινων Γιλέκων», μαθητών λυκείου και συνδικαλιστών της CGT. Στους διαδηλωτές δεν επετράπη να πλησιάσουν το κέντρο της πόλης, όπου ο Γάλλος πρόεδρος εγκαινίαζε το νέο πανεπιστήμιο. Στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Αμιένης, ο Μακρόν εξέφρασε τη θλίψη του για τον «αρνητισμό» της γαλλικής κοινωνίας. Χθες, ο πρόεδρος Μακρόν επισκέφθηκε τις εργατικές συνοικίες της πόλης, εγκαινιάζοντας νέο κτίριο κρατικών υπηρεσιών.

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνεργασία με επαγγελματίες αδειούχους πιστοποιημένους ψυκτικούς - https://t.co/GL74PT5ehT -

  • Διεξαγωγή Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικών Λυκείων στη Μαγνησία #πανελλαδικέςεξετάσεις - https://t.co/uQbSVNTRUd -

  • Εθελοντική αιμοδοσία στην Κάτω Γατζέα #ΕθελοντικήΑιμοδοσία #ΚάτωΓατζέα - https://t.co/99dUuzrwsv -

"Αλιεύοντας" την είδηση