Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ταυτόχρονες επιθέσεις Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ
Ταυτόχρονες επιθέσεις Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ

Ταυτόχρονες επιθέσεις Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ

Τρεις Ισραηλινοί πολίτες έχασαν χθες τη ζωή τους σε δύο σχεδόν ταυτόχρονες επιθέσεις Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ. Ηταν η πιο αιματηρή, για τους Ισραηλινούς, ημέρα ύστερα από το νέο κύμα ταραχών που ξεκίνησε στην αρχή του μηνός και που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή οκτώ Ισραηλινών και 30 Παλαιστινίων.

Στο πρώτο περιστατικό, δύο , ο ένας εκ των οποίων ήταν με πιστόλι και ο άλλος με μαχαίρι, επιβιβάστηκαν σε αστικό και άρχισαν να πυροβολούν και να μαχαιρώνουν .

Ενας ηλικίας 60 ετών πέθανε επί τόπου, ενώ άλλος ένας τραυματίστηκε βαριά και αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του. Νεκρός από πυροβολισμό έπεσε και ένας εκ των δύο δραστών, ενώ ο άλλος εξουδετερώθηκε από τους του υ.

Σχεδόν ταυτόχρονα, σε άλλο σημείο της Ιερουσαλήμ, ένας Παλαιστίνιος έριξε το αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω στο πλήθος που περίμενε σε στάση λεωφορείου. Στη συνέχεια, βγήκε από το όχημα και άρχισε να μαχαιρώνει όποιον εύρισκε μπροστά του, με συνέπεια ένας Ισραηλινός να χάσει τη ζωή του.

Οι φονικές επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ ξεκίνησαν ύστερα από τις επισκέψεις Εβραίων προσκυνητών σε ιερούς χώρους, έξω από το μουσουλμανικό τέμενος Αλ Ακσα, γεγονός που θεωρήθηκε προσβολή από τους Παλαιστίνιους. Οι επιθέσεις αντεκσης σκόρπισαν τον πανικό στο , καθώς προέρχονταν από νεαρούς Παλαιστίνιους, χωρίς γνωστούς δεσμούς με οποιαδήποτε οργάνωση. Ωστόσο, η χθεσινή μέρα φαίνεται να αποτελεί σημείο καμπής, αφ' ενός μεν γιατί, εκτός από μαχαίρια και , χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά πυροβόλο όπλο, αφ' ετέρου δε γιατί η χρονική σύμπτωση των επιθέσεων προδιαθέτει για κάποιου είδους συντονισμό.

Πρόσθετος παράγοντας ανησυχίας είναι η εξάπλωση των φονικών επιθέσεων πέραν των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στα ίδια τα ισραηλινά εδάφη. Λίγο μετά τα δύο αιματηρά περιστατικά στην Ιερουσαλήμ σημειώθηκαν δύο παρόμοιες επιθέσεις, με μαχαίρι, στην ισραηλινή πόλη Ρανάνα, βόρεια του Τελ Αβίβ, όπου πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν. Τόσο η κοσμική, παλαιστινιακή οργάνωση Φατάχ, που κυβερνά τη Δυτική Οχθη, όσο και η ισλαμική Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, είχαν ανακηρύξει την Τρίτη «Ημέρα Οργής», με μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενώ οι Αραβες Ισραηλινοί προχωρούσαν σε γενική απεργία συμπαράστασης προς τους Παλαιστίνιους.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση