Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ταχύτατες απελάσεις από Γερμανία
Ταχύτατες απελάσεις από Γερμανία

Ταχύτατες απελάσεις από Γερμανία

Την κατασκευή φράκτη στα σύνορά της, δηλαδή ουσιαστικά με πλήρες μπλοκάρισμα του δια των δυτικών Βαλκανίων, θα εξετάσει η Σλοβενία, εφόσον δεν σημειωθεί στο προσφυγικό στην αυριανή έκτακτη σύνοδο κορυφής. Παράλληλα, η Γερμανία ανακοίνωσε χθες ότι θα επισπεύσει τις διαδικασίες με τις οποίες απελαύνονται όσοι δεν χρήζουν προστασίας, ενώ ανοικτή διαμάχη ξέσπασε στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού για τις λεγόμενες «ζώνες τράνζιτ».

«Δεν πρόκειται να φτιάξουμε στρατόπεδα εγκλεισμού στα σύνορά μας», δήλωσε ο σοσιαλδημος υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, λίγο αφότου ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είχε εξαγγείλει τη τέτοιων στρατοπέδων. Σύμφωνα με τον Ντε Μεζιέρ, στους χώρους αυτούς θα συγκεντρώνονται όσοι θέλουν να εισέλθουν στη Γερμανία. Οσοι φθάνουν χωρίς χαρτιά θα απελαύνονται και όσοι έχουν δικαίωμα ασύλου θα περνούν τα . Με τη «ζωνών τράνζιτ» συμφωνεί το 71% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του δικτύου ZDF. Ομως συμβάσεις για την προστασία των προσφύγων απαγορεύουν την απέλαση ανθρώπων που αιτούνται άσυλο μόνο επί τη βάσει του γεγονότος ότι δεν έχουν χαρτιά.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάας είπε ότι η διαδικασία χορήγησης ασύλου και απελάσεων θα επιταχυνθεί, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί ενώ οι άνθρωποι διαμένουν στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Η είσοδος εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων φέτος στη Γερμανία έχει θέσει σε σκληρή δοκιμασία τον κρατικό μηχανισμό. «Η αρμόδια υπηρεσία για την καταγραφή των προσφύγων έχει καταρρεύσει, οι πρόσφυγες αναγκάζονται να περιμένουν για εβδομάδες μέχρι να έρθει η σειρά τους να υποβάλουν την αίτηση ασύλου, κάποιες φορές και πάνω από μήνα, καθημερινά διαδραματίζονται σκηνές ντροπής», λέει η Φοίβη Νταλιάνη, εργαζόμενη στον τομέα υποστήριξης προσφύγων του Δήμου του Βερολίνου. «Αλλά και αφού καταγραφούν, η υπηρεσία δεν τους παρέχει πάντα κατάλυμα όπως από τον νόμο υποχρεούται, παρά ένα κουπόνι πληρωμής για παραμονή σε χόστελ. Δυστυχώς όμως είναι ελάχιστα τα χόστελ που δέχονται αιτούντες άσυλο, γιατί οι πληρωμές καθυστερούν για μήνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα άνθρωποι να αναγκάζονται να διανυκτερεύουν σε πάρκα, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι και έγκυες γυναίκες». «Αυτό πάντως που σ' εμένα προσωπικά προξενεί εντύπωση είναι ότι παρότι οι περισσότεροι έχουν βιώσει δραματικές καταστάσεις στις πατρίδες τους και στο ταξίδι τους προς την Ευρώπη, είναι χαρούμενοι και αισιόδοξοι με μεγάλη όρεξη να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία», συνεχίζει η Νταλιάνη.

Αύριο, η Γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθεί με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και με τον Ελληνα πρωθυπουργό στη σύνοδο που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ . Ο κ. συνεχάρη χθες τη κ. Μέρκελ για το γεγονός ότι η χώρα της εξακολουθεί να δέχεται πρόσφυγες, παρότι οι φανερώνουν αυξανόμενη δυσαρέσκεια. «Το κύμα συμπαράστασης από τους κατοίκους της πόλης είναι τεράστιο. Κάθε κέντρο υποδοχής στο Βερολίνο έχει κι από ένα δραστήριο δίκτυο συμπαράστασης εθελοντών γειτόνων. Οι δωρεές είναι ατέλειωτες, πλέον δεν υπάρχει αρκετός χώρος για την αποθήκευσή τους. Αλλα και στην υπηρεσία καταγραφής βρίσκονται καθημερινά ομάδες εθελοντών οι οποίοι παρέχουν φαγητό, νερό, κουβέρτες σε όσους περιμένουν στην ουρά. Πολλοί διαθέτουν δωρεάν δωμάτια στα διαμερίσματά τους σε οικογένειες προσφύγων που δεν έχουν κατάλυμα. Από την άλλη πλευρά έχουν αυξηθεί δραματικά οι ρατσιστικές επιθέσεις στην πόλη, επιθέσεις με γκαζάκια εναντίον κέντρων υποδοχής, αλλά και εναντίον προσφύγων και παιδιών στο δρόμο», παρατηρεί η κ. Νταλιάνη.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση