Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Τα «ρέστα της» παίζει η Μάλτα για να προστατεύσει τη βιομηχανία ηλεκτρονικού τζόγου
Τα «ρέστα της» παίζει η Μάλτα για να προστατεύσει τη βιομηχανία ηλεκτρονικού τζόγου

Τα «ρέστα της» παίζει η Μάλτα για να προστατεύσει τη βιομηχανία ηλεκτρονικού τζόγου

ια περισσότερα από δέκα χρόνια, η χαμηλή εταιρική φορολογία καθιστούσε το μικρό νησί της Μάλτας στη Μεσόγειο, το καλύτερο μέρος σε όλη την Ευρώπη για τη δημιουργία διαδικτυακών ιστότοπων με αντικείμενο τον τζόγο, είτε επρόκειτο για ποντάρισμα σε αθλητικά , είτε για πόκερ, είτε για άλλα τυχερά παιχνίδια. Αυτό ίσως να αλλάξει σύντομα.

Καθώς οι Βρυξέλλες εντείνουν τις προσπάθειες τους για ρύθμιση στη τυχερών παιχνιδιών και εφαρμογή ενός καινούργιου φορολογικού καθεστώτος για τις ψηφιακές εταιρείες, η Μάλτα παλεύει να κρατήσει το μεγαλύτερο της πλεονέκτημα, δηλαδή τη χαμηλή φορολογία.

Τα τελευταία χρόνια, ο αυξανόμενος σκεπτικισμός για τον τομέα του τζόγου, δεν αποθάρρυνε ούτε τους ιθύνοντες της Μάλτας, ούτε βέβαια όσους αναζητούσαν μία φορο έδρα με ειδικά προνόμια αλλά και εντός Όμως, το καινούργιο εκτενές, ψηφιακό σύστημα φορολόγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει σαν αιχμή του δόρατος τη ερμανία και τη Γαλλία, απειλεί να φορολογήσει όλες τις ψηφιακές εταιρείες με βάση τον κύκλο εργασιών ή τα κέρδη τους.

Αυτές οι φορολογικές μεταρ πιθανώς να στοχεύουν τους μεγάλους Αμερικανικούς κολοσσούς, όπως η Apple, η Google και το Facebook, αλλά αναπόφευκτα θα μπορούσαν να επηρεάσουν και άλλες ψηφιακές εταιρείες, όπως αυτές που ευδοκιμούν στη Μάλτα.

Η έκταση των αλλαγών δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει την πρότασή της την άνοιξη και η Γαλλία δεν επιδεικνύει τον ίδιο ενθουσιασμό που είχε αρχικώς. Παρόλα αυτά, η πίεση για φορολόγηση των ψηφιακών εταιρειών δεν κρύβει τίποτα ευχάριστο για τη Μάλτα, η όποια έχει φτάσει σε σημείο εξάρτησης από την επιτυχία του τομέα των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών. Ένας τομέας που είναι από τους μεγαλύτερους της χς μαζί με τον τουρισμό και αντιστοιχεί περίπου, στο 12% της ς της.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση