Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Τα αιτήματα της Βρετανίας για τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε. – Τι απαντά η Κομισιόν
Τα αιτήματα της Βρετανίας για τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε. – Τι απαντά η Κομισιόν

Τα αιτήματα της Βρετανίας για τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε. – Τι απαντά η Κομισιόν

Ο Ντέιβιντ Κάμερον απείλησε σήμερα με μια έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν εξασφαλίσει τις μεταρρυθμίσεις που διεκδικεί, παρουσιάζοντας τις απαιτήσεις του πριν από ένα δημοψήφισμα το οποίο θεωρεί ως « μιας ζωής».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε αμέσως χαρακτηρίζοντας ορισμένες από τις βρετανικές απαιτήσεις «πολύ προβληματικές».

«Είμαι εντελώς σίγουρος ότι θα επιτύχουμε μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα είναι κατάλληλη για το Ηνωμένο Βασίλειο» σε σχέση με τις αιτούμενες μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο βρετανός σε μια του σε δημοσιογράφους.

Όμως στην αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε, θα πρέπει να ξανασκεφθούμε την ένταξή μας στην ΕΕ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν αποκλείει τίποτα και ότι η χ του μπορεί να ζήσει και εκτός ΕΕ, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ο επίγειος παράδεισος.
Συνολικά ο Κάμερον παρουσίασε τέσσερις απαιτήσεις, το περιεχόμενο των οποίων ήταν ήδη περισσότερο ή λιγότερο γνωστό μετά την απόφασή του να διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα μέχρι τα τέλη του , τόσο για να καθησυχάσει τους ευρωσκεπτικιστές του συντηρητικού στρατοπέδου του όσο και στην προσπάθεια να ανακόψει την άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Ukip που κέρδισε τις ευρωεκλογές του 2014.

Ο Κάμερον ζητά από την ΕΕ να μην θέτει σε μειονεκτική θέση τις χώρες που δεν είναι μέλη της ς, να δώσει περισσότερη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ενιαίας αγοράς, να δώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μια εξαίρεση στην προοπτική μιας όλο και πιο στενής ένωσης και να του επιτρέψει μεγαλύτερο έλεγχο στη από την ΕΕ, κυρίως με την κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων για τέσσερα χρόνια.

Οι αναλυτές θεωρούν πιθανή μια συμφωνία για τις τρεις πρώτες διεκδικήσεις, που θα χρησιμεύσουν κυρίως για να ενισχύσουν το τωρινό καθεστώς της Βρετανίας που δεν είναι μέλος της ς ούτε του χώρου . Η τελευταία απαίτηση αναμένεται να αποτελέσει το πιο σημαντικό σημείο τριβής με τους ευρωπαίους εταίρους, καθώς θέτει εν αμφιβόλω την αρχή της ς της μεταχείρισης των ευρωπαίων πολιτών.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση