Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Συρία: Για πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου συνομιλίες Άσαντ – αντιπολίτευσης για νέο Σύνταγμα
Συρία: Για πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου συνομιλίες Άσαντ – αντιπολίτευσης για νέο Σύνταγμα

Συρία: Για πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου συνομιλίες Άσαντ – αντιπολίτευσης για νέο Σύνταγμα

Συριακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι για πρώτη φορά έπειτα από οκτώμισι χρόνια εμφυλίου πολέμου με στόχο την κατάρτιση νέου Συντάγματος, με τη Δαμασκό να είναι πιο ισχυρή από ποτέ και καθόλου διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκέιρ Πέντερσεν αναμένεται να εγκαινιάσει σήμερα στη Γενεύη την πρώτη συνεδρίαση της Συνταγματικής Επιτροπής, η οποία αποτελείται από 150 αντιπροσώπους από την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και την των πολιτών της Συρίας.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δέχθηκε να συμμετάσχει στον νέο αυτό γύρο συνομιλιών έπειτα από πιέσεις που δέχθηκε από τη σύμμαχό του Ρωσία, η οποία επιθυμεί την εξομάλυνση των σχέσεων της Δαμασκού με τη διεθνή κοινότητα.

Η ήδη ελέγχει περίπου το 60% του συριακού εδάφους, ενώ ο συριακός στρατός πρόσφατα αναπτύχθηκε στις περιοχές που έλεγχαν οι Κούρδοι στα βορειοανατολικά.

Ο Πέντερσεν χαρακτήρισε τη συνάντηση αυτή «ελπίδα φωτός» για τον συριακό λαό και εξέφρασε την ελπίδα να ανοίξει τον δρόμο για την πολιτική διευθέτηση της ς από την οποία έχουν ήδη σκοτωθεί περισσότεροι από 370.000 άνθρωποι.

«Καλούμε τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες από τη Γενεύη ο Ρώσος Σεργκέι Λαβρόφ, αφού συναντήθηκε με τον Τούρκο και τον Ιρανό ομολόγους του, Μεβλούτ και Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αλλά και τον Πέντερσεν.

Ο Ζαρίφ τόνισε από την πλευρά του ότι οι τρεις περιφερειακές δυνάμεις δεν θα εμπλακούν στη διαδικασία, ενώ ο εξέφρασε την αισιοδοξία του, αν και αναγνώρισε ότι οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες.

Οι προηγούμενοι γύροι διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα.

Η Δαμασκός σε θέση ισχύος

Σύμφωνα με τον Σαμ Χέλερ, ερευνητή στο International Crisis Group, το συριακό καθεστώς δεν θα δεχθεί «παρά μερικές τροποποιήσεις στο υπάρχον Σύνταγμα».

Ήδη από την επόμενη εβδομάδα μια ομάδα 45 ατόμων που θα εκπροσωπεί τις τρεις πλευρές (κυβέρνηση, αντιπολίτευση, των πολιτών) θα ξεκινήσει να εργάζεται πάνω στο Σύνταγμα. Ωστόσο δεν έχει δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των συζητήσεων αυτών, ενώ οποιαδήποτε τροπο θα χρειάζεται τουλάχιστον το 75% των ψήφων προκειμένου καμία από τις τρεις πλευρές να μην «επιβάλει» τις προτάσεις της.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι όροι αυτοί επιβλήθηκαν στον ΟΗΕ από τη Δαμασκό.

Εξάλλου ο Άαρον Λουντ, ερευνητής του Century Foundation με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι «καμία δεν μπορεί να αναγκάσει τον Άσαντ να κάνει κάτι που δεν επιθυμεί», καθώς ο Σύρος πρόεδρος βρίσκεται «σε θέση ισχύος» και «δεν έχει πολλά να χάσει».

Σύμφωνα με τον διευθυντή σύνταξης της συριακής εφημερίδας al Watan, που πρόσκειται στο καθεστώς, «οι αποφάσεις που θα λάβει τη θα πρέπει να υποβληθούν σε δημοψήφισμα».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση