Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης — Καναδά
Σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης — Καναδά

Σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης — Καναδά

Μια ιστορική καμπή στην πολιτική και οικονομική εταιρική σχέση

Η 16η σύνοδος κορυφής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά που πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου στις , σηματοδοτεί μια ιστορική καμπή στην πολιτική και οικονομική εταιρική σχέση των δύο πλευρών, καθώς διανύουν το 40ο έτος της επίσημης συνεργασίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόναλντ Τούσκ, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρυντώ, υπέγραψαν δύο σημαντικές συμφωνίες: τη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (ΣΣ ή ) και τη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης (ΣΣΕΣ ή SPA).

«Σήμερα, οι λαοί του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκαινίασαν ένα νέο κεφάλαιο στις μεταξύ τους σχέσεις. Πάνω από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, θα επωφεληθούν από νέες ευκαιρίες. Για πολλούς, αυτό θα σημαίνει νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. «Υπογράψαμε δύο συμφωνίες που όχι μόνο συμβολίζουν τη δέσμευσή μας για ένα κοινό μέλλον, αλλά επίσης θέτουν τις βάσεις για ένα κοινό σχέδιο που θα βελτιώσει τη ζωή εκατομμυρίων Καναδών και Ευρωπαίων».

Στην σύνοδο κορυφής συμμετείχαν επίσης η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας/ της Επιτροπής, Φεντέρικα Μογκερίνι και η αρμόδια για το εμπόριο Επίτροπος, Σεσίλια Μάλστρομ, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Στεφάν Ντιόν και η υπουργός διεθνούς εμπορίου, Κρύστια Φρήλαντ.

Η Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία () θα δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και αντικατοπτρίζει τη δέσμευση των δύο πλευρών για ελεύθερο, δίκαιο και προοδευτικό εμπόριο, προς όφελος των περίπου 550 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ και του Καναδά. Οι ηγέτες ενέκριναν επίσης μια Κοινή ερμηνευτική πράξη, η οποία διευκρινίζει περαιτέρω και αποσαφηνίζει τις διατάξεις της CETA, ενώ επιτεύχθηκε επίσης και συμφωνία σχετικά με την συνεργασία για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και αμερόληπτου πολυμερούς δικαστηρίου επενδύσεων. Πλήρες δελτίο τύπου στα αγγλικά εδώ.

Η υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης (SPA), θέτει τις βάσεις για την ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά. Η συμφωνία θεσμοθετεί και εμπλουτίζει την εταιρική σχέση σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας μέχρι την έρευνα και την καινοτομία. Και από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της τρομοκρατίας μέχρι τη συνεργασία στους τομείς της αναπτυξιακής βοήθειας και της προξενικής προστασίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο συμφώνησαν επίσης σε κοινή δήλωση, γεγονός που καταδεικνύει το εύρος και το βάθος των σχέσεων ΕΕ-Καναδά. Η εν λόγω δήλωση καλύπτει μεταξύ άλλων τους ενεργειακούς δεσμούς, τη συνεργασία στην περιοχή της Αρκτικής, την διακυβέρνηση των ωκεανών, καθώς και την έρευνα, για την οποία, στις 27 Οκτωβρίου o αρμόδιος Επίτροπος για την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία, Κάρλος Μοέδας και ο πρόεδρος του Ερευνητικού συμβουλίου του Καναδά για τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες Τεντ Χιούιτ, υπέγραψαν μια ερευνητική πρωτοβουλία.

Οι ηγέτες συμφώνησαν τέλος να προωθήσουν τη διαβούλευση και τον συντονισμό σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η κοινή δήλωση καταδεικνύει την συνεπή και σταθερή συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά όσον αφορά, μεταξύ άλλων, την Ουκρανία, τη , τη Συρία, το Ιράκ, τη και το Αφγανιστάν.

Η σύνοδος κορυφής επιβεβαίωσε την επιτυχή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ και οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να εξετάσουν περαιτέρω κοινές προσπάθειες. Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη λήξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη Συμφωνία για την ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά και επιβεβαίωσαν τη σταθερή στήριξη στις ειρηνευτικές προσπάθειες του ΟΗΕ και στην εταιρική σχέση ΕΕ — .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση