Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας: μια ιστορική στιγμή για το εμπόριο και τη συνεργασία
Σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας: μια ιστορική στιγμή για το εμπόριο και τη συνεργασία

Σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας: μια ιστορική στιγμή για το εμπόριο και τη συνεργασία

Η 25η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουλίου στο Τόκιο. Κατά τη σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες υπέγραψαν δύο ιστορικές συμφωνίες, τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και τη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης, με τις οποίες ενισχύονται σημαντικά οι διμερείς σχέσεις.

Ο  Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο  Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκπροσώπησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση στη σύνοδο κορυφής. Την Ιαπωνία εκπροσώπησε ο πρωθ της Σίνζο Άμπε.

Συμμετείχε επίσης ο αρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα,  Γίρκι Κάταϊνεν.

Οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν τα συλλυπητήριά του στον λαό της Ιαπωνίας για τις και τις κατολισθήσεις που έπληξαν τη δυτική Ιαπωνία και προσέφεραν την υποστήριξή τους προς τον πρωθυπουργό, ώστε να βοηθήσουν με κάθε δυνατό τρόπο.

«Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή στην μακρόπνοη σχέση συνεργασίας μας», δήλωσε ο πρόεδρος Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. «Η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας αποτελεί ορόσημο για το παγκόσμιο εμπόριο, είμαι δε ενθουσιασμένος που υπογράψαμε την πρώτη στα χρονικά συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης, με την οποία η συνεργασία μας περνάει σε ανώτερο επίπεδο. Οι επιπτώσεις της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης υπερβαίνουν κατά πολύ τα σύνορά μας. Μαζί διαμορφώνουμε το μέλλον του ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου. Δείχνουμε ότι είμαστε ισχυρότεροι και σε καλύτερη θέση όταν συνεργαζόμαστε και όταν δίνουμε το παράδειγμα, δείχνοντας ότι το εμπόριο δεν είναι μόνο δασμοί και φραγμοί. Είναι θέμα αξιών, αρχών και εξεύρεσης αμοιβαία επωφελών λύσεων για όλους. Κατά τη γνώμη μας, ο προστατευτισμός δεν εμπεριέχει την έννοια της προστασίας — και δεν μπορεί να υπάρξει ενότητα όπου υπάρχει μονομέρεια.»

 

Για ένα ανοικτό, δίκαιο και αμοιβαία επωφελές εμπόριο

Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας είναι η μεγαλύτερη που έχει ποτέ διαπραγματευτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δημιουργεί μια ανοικτή εμπορική ζώνη που καλύπτει πάνω από 600 εκατομμύρια άτομα και περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ. Θα εξαλείψει το μεγαλύτερο μέρος των δασμών, ύψους 1 δισ. , που καταβάλλονται σε ετήσια βάση από τις εταιρείες της ΕΕ που πραγματοποιούν εξαγωγές στην Ιαπωνία, έχει οδηγήσει δε στην κατάργηση πολλών μακροχρόνιων κανονιστικών εμποδίων, για παράδειγμα όσον αφορά τα αυτοκίνητα. Θα ανοίξει, επίσης, την ιαπωνική αγορά των 127 εκατομμυρίων καταναλωτών σε ενωσιακές εξαγωγές σημαντικών γεωργικών προϊόντων και θα αυξήσει τις ευκαιρίες της ΕΕ για εξαγωγές σε διάφορους άλλους τομείς. Η συμφωνία συνάδει με τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα σε θέματα εργασίας, περιβάλλοντος και προστασίας των καταναλωτών, περιέχει δε ειδικό κεφάλαιο για τη . Πρόκειται για την πρώτη εμπορική συμφωνία, εξ όσων έχει διαπραγματευτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση ως προς τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Η επίτροπος Εμπορίου  Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε: «Στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα στον κόσμο: δύο από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες εξακολουθούν να πιστεύουν στο ανοικτό εμπόριο και να αντιτίθενται στη μονομέρεια και τον προστατευτισμό. Τα οικονομικά οφέλη της παρούσας συμφωνίας είναι σαφή. Καταργώντας τα δισεκατομμύρια των δασμών, απλουστεύοντας τις τελωνειακές διαδικασίες και αντιμετωπίζοντας τους εσωτερικούς εμπορικούς φραγμούς, η συμφωνία θα προσφέρει ευκαιρίες στις επιχειρήσεις και των δύο πλευρών, ώστε να αυξήσουν τις εξαγωγές τους και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.»

Όσον αφορά την προστασία των δεδομένων, η ΕΕ και η Ιαπωνία ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις περί αμοιβαίας επάρκειας στις 17 Ιουλίου, και οι σχετικές αποφάσεις θα συμπληρώσουν τη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης. Η ΕΕ και η Ιαπωνία συμφώνησαν να αναγνωρίζουν αμοιβαία τα συστήματα προστασίας δεδομένων ως «ισοδύναμα», κάτι που θα επιτρέπει την ασφαλή ροή δεδομένων μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό τον μεγαλύτερο χώρο ασφαλούς ροής δεδομένων στον κόσμο.

Η Βέρα Γιούροβα, επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, δήλωσε: «Η Ιαπωνία και η ΕΕ είναι ήδη στρατηγικοί εταίροι. Τα είναι το καύσιμο της παγκόσμιας ς και η συμφωνία αυτή θα καταστήσει δυνατή την ασφαλή κυκλοφορία των δεδομένων μεταξύ μας, προς όφελος τόσο των πολιτών μας όσο και των οικονομιών μας. Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνουμε την προσήλωσή μας σε κοινές αξίες όσον αφορά την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι με τη συνεργασία μπορούμε να διαμορφώσουμε τα παγκόσμια πρότυπα για την προστασία των δεδομένων και να διαδραματίσουμε από κοινού ηγετικό ρόλο σε αυτόν τον σημαντικό τομέα.»

Μια συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης για πραγματικά στρατηγικούς εταίρους

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία είναι εταίροι που συμμερίζονται τις ίδιες αρχές, συνεργάζονται δε τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε πολυμερή φόρουμ, όπως τα Ηνωμένα Έθνη και η ομάδα των .

Η συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης, η οποία υπογράφεται σήμερα από τον πρόεδρο  Γιούνκερ, τον πρόεδρο  Τουσκ και τον πρωθυπουργό  Άμπε, θα εμβαθύνουν και θα ενισχύσουν τις σχέσεις ΕΕ-Ιαπωνίας, παρέχοντας ένα γενικό και δεσμευτικό πλαίσιο ενισχυμένης συνεργασίας.

«Στον σημερινό κόσμο, καμία χώρα δεν μπορεί να πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τις παγκόσμιες προκλήσεις», δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος/αρόεδρος  Φεντερίκα Μογκερίνι πριν από τη σύνοδο κορυφής. «Η Ιαπωνία αποτελεί χώρα με την οποία ήδη έχουμε στενή συνεργασία, σε πολλά ζητήματα: από την οικοδόμηση της ειρήνης έως την αποπυρηνικοποίηση, από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έως την αποτελεσματική πολυμέρεια. Η συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε τη συνεργασία αυτή σε ευρύ φάσμα τομέων, αλλά και θα μας προσφέρει τη δυνατότητα συνεργασίας σε νέους τομείς: την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία, το περιβάλλον και την ενέργεια, την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια.»

Κατά τη σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες έθιξαν ζητήματα περιφερειακής και εξωτερικής πολιτικής, μεταξύ άλλων την κατάσταση στη χερσόνησο της Κορέας, τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία και την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, τη δέσμευση για διατήρηση του κοινού ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης και την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Όπως προβλέπει η συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης, οι ηγέτες συζήτησαν επίσης την κοινή δέσμευση να ενισχύσουν τη συνεργασία σε παγκόσμια ζητήματα και επιβεβαίωσαν το κοινό όραμα και την από κοινού στήριξη της ΕΕ και της Ιαπωνίας σε μία διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες, με πολυμέρεια, δημοκρατία, μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, ανοικτές αγορές και παγκόσμιο σύστημα εμπορικών συναλλαγών, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) στο επίκεντρό του.

Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης και άλλα διμερή ζητήματα, μεταξύ άλλων, τις δυνατότητες να ενισχυθεί η εταιρική σχέση για την ασφάλεια μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας, την ενισχυμένη συνεργασία στους τομείς της αναπτυξιακής πολιτικής και της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση