Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Συνεργασία της Αριστεράς
Συνεργασία της Αριστεράς

Συνεργασία της Αριστεράς

Τελικά το πρόσωπο-κλειδί δεν λεγότν Αλμπέρ λλά Αλμπέρτο. Αντί του Αλμπέρ Ριβέρα, του πολυδιαφημισμένου φιλελεύθερου νέου των Ciudadanos, την κίνηση ματ στην ισπανική σκηνή έκανε ο επικεφαλής της Ενωμένης Αριστεράς (ΙU), Αλμπέρτο Γκαρθόν. Η απόφαση του Γκαρθόν να συνασπισθεί με το του Πάμπλο Ιγκλέσιας αλλάζει τη δυναμική των βουλευτικών εκλογών της 26ης Ιουνίου, προσφέροντας στον συνασπισμό των αριστερών κομμάτων δυναμική μεγαλύτερη από το άθροισμα των μερών του.

Πρόκειται για τη δυναμική που γεννούν η προοπτική της κυριαρχίας στο προοδευτικό στρατόπεδο (η πρώτη δημοσκόπηση μετά τον αριστερό «γάμο» διαπίστωσε ότι το -IU ξεπερνά το σοσιαλιστικό PSOE) και η δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη δυνατότητα επισης ακόμη και απέναντι στο του Μαριάνο Ραχόι.

O Ραχόι έχει κάνει τα πάντα για να φέρει πιο κοντά αυτό το ενδεχόμενο, αρνούμενος πεισματικά να ανανεώσει το κόμμα του και να αποδεχθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ισπανών ψηφοφόρων τον ταυτίζουν με μια εποχή λιτότητας, σκανδάλων και διαφθοράς, την οποία θέλουν να αφήσουν πίσω τους. Η επιμονή του Ραχόι οδήγησε ακόμη και τους Ciudadanos, ένα κόμμα που είναι σαρξ εκ σαρκός του Λαϊκού τος, να πέσει στην αγκαλιά των Σοσιαλιστών.

Στις εκλογές της 26ης Ιουνίου, οι Ciudadanos θα εγκαταλείψουν την των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στους δύο πυλώνες του πρώην δικομματισμού και θα στρέψουν τα τους από τη μία στον Ραχόι (προσωπικά, όχι στο κόμμα του) και από την άλλη στους «κομμουνιστές» του αριστερού συνασπισμού. Ο Ριβέρα των Ciudadanos και ο Σάντσες των Σοσιαλιστών είναι το άλλο ζεύγος της ισπανικής πολιτικής και η μεταξύ τους συμφωνία πανηγυρίστηκε ως βάση της κυβέρνησης που επιχειρήθηκε να σχηματισθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση