Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Συνάντηση Μέρκελ – Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου της G20
Συνάντηση Μέρκελ – Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου της G20

Συνάντηση Μέρκελ – Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου της G20

Η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Είκοσι () υπό την προεδρία της Κίνας άρχισε σήμερα εν μέσω πολλαπλών κινδύνων και προκλήσεων, με στόχο να συνταγογραφήσει μια θεραπεία που θα οδηγήσει σε μια υγιή αναπτυξιακή πορεία την υποτονική παγκόσμια οικονομία.

Η σύνοδος κορυφής θα επικεντρωθεί σε ένα φάσμα θεμάτων ουσιαστικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία, στα οποία περιλαμβάνονται ο συντονισμός της μακροοικονομικής πολιτικής, η βασισμένη στην καινοτομία ανάπτυξη, η αποτελεσματικότερη παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική δια, το εμπόριο και οι επενδύσεις, καθώς και η ανάπτυξη για όλους χωρίς αποκλεισμούς, δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ μιλώντας κατά την τελετή έναρξης της συνόδου της .

Πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής η καγκελάριος της ερμανίας Άγγελα Μέρκελ συζήτησε τις διμερείς σχέσεις με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ , κατά την πρώτη συνάντησή τους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, δήλωσε γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, όταν η παραπονέθηκε πως το Βερολίνο δεν καταδίκασε την απόπειρα αρκετά γρήγορα και αποφασιστικά. «(Η Μέρκελ και ο ) συζήτησαν τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις, την περαιτέρω εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας (για τη ) και τις αμοιβαίες ανηυσυχίες τους σχετικά με τον συνεχιζόμενο συριακό εμφύλιο πόλεμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική», πρόσθεσε. Ο εκπρόσωπος δεν είπε αν οι δύο ηγέτες μίλησαν επίσης για την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν γερμανικά στρατεύματα στην αεροπορική βάση του Ίντσιρλικ. Η Τουρκία έχει απαγορεύσει τις επισκέψεις αυτές στη βάση η οποία βρίσκεται κοντά στα συριακά σύνορα αφότου το κοινοβούλιο της ερμανίας υιοθέτησε τον Ιούνιο μια απόφαση που αναγνώριζε ως γενοκτονία τις σφαγές Αρμενίων το 1915 από τις Οθωμανικές δυνάμεις, όμως ένας γερμανός βουλευτής είπε χθες Σάββατο πως περιμένει ότι το θέμα θα διευθετηθεί αυτή την εβδομάδα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η κυβέρνησή του θα εργαστεί με την Τουρκία ώστε να βοηθήσει να εξασφαλισθεί πως θα οδηγηθούν ενώπιον της ς οι υπεύθυνοι για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση