Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Συναγερμός σε ΔΝΤ – Παγκόσμια Τράπεζα λόγω κορωνοϊού
Συναγερμός σε ΔΝΤ – Παγκόσμια Τράπεζα λόγω κορωνοϊού

Συναγερμός σε ΔΝΤ – Παγκόσμια Τράπεζα λόγω κορωνοϊού

Μολονότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική , η είδηση ότι το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα εξετάζουν την προοπτική να ακυρώσουν την προγραμματισμένη για τις 17 Απριλίου ετήσια συνάντησή τους ή να αρκεστούν σε μια τηλεδιάσκεψη, αποτελεί ένδειξη των κινδύνων που ενδεχομένως εγκυμονεί για την παγκόσμια οικονομία η ταχύτατη του κορωνοϊού.

Πρόκειται για το σημαντικότερο οικονομικό συμβάν της χρονιάς και κάτι ανάλογο έχει να συμβεί από το 2001 και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους. Την ίδια στιγμή, ένας μεγάλος αριθμός από και όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και στην τρίτη οικονομία, αυτή της Ευρωζώνης, βρίσκονται σε καραντίνα αναστέλλοντας την οικονομική δραστηριότητα και παραλύοντας την τοπική οικονομία.

Και μόνον η ανησυχία για τη της επιδημίας έχει διαγράψει μέσα σε λίγες ημέρες αξίες ύψους 300 δισ. δολαρίων από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το ΔΝΤ δεν έχει, άλλωστε, κρύψει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ενός καίριου πλήγματος στην παγκόσμια οικονομία και έχει ήδη υποβαθμίσει κατά 0,1% την πρόβλεψή του για την παγκόσμια . Σε της στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ, η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αναφέρεται στην επιδημία, «την πλέον πιεστική πηγή αβεβαιότητας» που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η παγκόσμια οικονομία. Τονίζει, μάλιστα, πως τον Ιανουάριο το Ταμείο δεν προέβλεπε τέτοια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αλλά τώρα «η επιδημία απειλεί να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομική που ήδη δεχόταν πιέσεις από την παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και το Brexit».

Πολύ πιο απαισιόδοξος από το ΔΝΤ δηλώνει ο πρόεδρος της UBS, Αξελ Βέμπερ, καθώς προειδοποιεί πως ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα σημειώσει από το 3,5% στο 0,5%, ενώ η κινεζική οικονομία θα συρρικνωθεί το πρώτο τρίμηνο. Την ίδια στιγμή, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει πως μια καταστρεπτική πανδημία μπορεί να προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους και υπογραμμίζει πως ακόμη και με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία θα είναι να μειωθεί κατά 1% το παγκόσμιο . Με λιγότερο συντηρητικές εκτιμήσεις, άλλωστε, υπολογίζει πως μια πανδημία αντίστοιχη της ισπανικής γρίπης, που το 1918 προκάλεσε τον θάνατο περίπου 50 εκατ. ανθρώπων, μπορεί να μειώσει το παγκόσμιο κατά 5%. Κι ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προσπαθήσει να καθησυχάσει την αμερικανική κοινή γνώμη με τις συνήθεις υπεραπλουστεύσεις του, η τέως πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη, χαρακτηρίζοντας πιθανό να διολισθήσει σε ύφεση εξαιτίας των παρενεργειών της επιδημίας. Ο εξαπλώνεται ταχύτατα στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, με όλο και περισσότερες χώρες αναγκάζονται να υιοθετήσουν μέτρα που τις οδηγούν σε μερικό ή ολικό αποκλεισμό και διακόπτουν την οικονομική δραστηριότητα. Από τη στιγμή που η Ιαπωνία ανέφερε , αγωνίζονται πλέον να αντιμετωπίσουν την επιδημία και τον αντίκτυπό της οι τέσσερις από τις 12 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, που αντιπροσωπεύουν το 27% του παγκόσμιου .

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αντικατάσταση παλαιών υδρομετρητών με νέα «έξυπνα υδρόμετρα» στον Δήμο Ρήγα Φεραίου - https://t.co/91ijCbd0RW… -

  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «#Αγγλικά στο #Νηπιαγωγείο: Προς μια Πολυγλωσσική Εκπαίδευση» - https://t.co/7re6IZCmGM… -

  • Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο τουρνουά βόλεϊ γυναικών του ΑΣ Ολυμπιακός Βόλου 1937 - https://t.co/05RmD4w1fr… -

"Αλιεύοντας" την είδηση