Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Συμβολισμοί και σκηνοθεσία στη συνάντηση Kιμ – Μουν
Συμβολισμοί και σκηνοθεσία στη συνάντηση Kιμ – Μουν

Συμβολισμοί και σκηνοθεσία στη συνάντηση Kιμ – Μουν

Λουλούδια, πίνακες, φαγητά και αιχμές στο Τόκιο

Η συνάντηση μεταξύ των ηγετών Βορείου και Νοτίου Κορέας δεν ήταν μόνο ιστορική αλλά και σκηνοθετημένη στη λεπτομέρειά της ως προς το περιβάλλον της και τους σκοπούμενους συμβολισμούς.

Σχεδόν σε κάθε πλάνο και  φόντο της συνάντησης, από τα εδέσματα ως τα λουλούδια και από τη διάμετρο του τραπεζιού μέχρι το φύτεμα του δέντρου της ς, υπήρχε ένας συμβολισμός, άλλοτε φανερός και άλλοτε υπόρρητος.

Κεντρική ιδέα της «σκηνοθεσίας», σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική επιτροπή που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης της συνόδου ήταν ότι όλα πρέπει να αποπνέουν την έλευση της ς στην κορεατική χερσόνησο και την εποχή της συνεργασίας και της ευδαιμονίας.

Η εγκατάσταση
Η συνάντηση έλαβε χώρα στο χωριό Πανμουτζόν στην αποστρατικοποιημένη ζώνη. Από μόνο του αυτό εμπεριέχει ένα συμβολισμό. Το σπίτι βρίσκεται νότια των συνόρων και ήταν η πρώτη φορά που βορειοκορεάτης ηγέτης πέρασε ποτέ αυτή τη γραμμή. Και σε αντίθεση με ό,τι προβλέπει το πρωτόκολλο, τους δύο ηγέτες συνόδευσαν ντυμένοι στρατιώτες  σε πολύχρωμες παραδοσιακές ενδυμασίες και όχι με στρατιωτική στολή.

Τα λουλούδια
Το δωο της συνάντησης ήταν στολισμένο με άνθη μέσα σε παραδοσιακά πορσελάνινα βάζα. Υπήρχαν όμως και παιώνιες που συμβολίζουν τις ευχές, μαργαρίτες που συμβολίζουν την ειρήνη και αγριολούλουδα μαζεμένα από την αποστρατικοποιημένη ζώνη των δύο χωρών.

Το τραπέζι 
Οι δύο ηγέτες κάθησαν σε ένα οβάλ τραπέζι πλάτους ακριβώς 2.018 mm , ώστε η τιμή της διαμέτρου να συμπίπτει με τη χρονιά της συνάντησης. Οι καρέκλες κατασκευάστηκαν επίσης ειδικά για τη σύνοδο ενώ στο χώρο υπήρχε και μία επιθετική νύξη για την . Συγκεκριμένα η επιλογή να εμφανισθεί χάρτης ολόκληρης της κορεατικής χερσονήσου με τα διαμφισβητούμενα νησιά Ντόκντο που ελέγχονται από τη Σεούλ αλλά διεκδικούνται και από το Τόκυο. Αμφότερες οι Κορέες νιώθουν αντιπαλότητα προς την .

Μπλε μοκέτα, βουνά και ρυάκια
Το δωο ήταν σχεδιασμένο να αποπνέει την αίσθηση ενός παραδοσιακού σπιτιού Χάνοκ, με φτιαγμένα από χαρτί παράθυρο, ενώ η μπλε μοκέτα  συμβόλιζε τα βουνά και τα ρυάκια που διατρέχουν την κορεατική χερσόνησο.
Τέλος ο μεγάλος πίνακας στον τοίχο απεικόνιζε το όρος Κούγκανγκ της Βορείου Κορέας. Ο λόγος; Είναι ένα βουνό που πολλοί νοτιοκορεάτες θα ήθελαν κάποτε να επισκεφθούν.
«Το όρος Κούμγκανγκ  είναι σύμβολο συμφιλίωσης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε  εκπρόσωπος της Σεούλ.

Όσο για το δέντρο της ειρήνης, υποστηρίζεται ότι είχε φυτευθεί το 1953 τη χρονιά που υπεγράφη η ανακωχή στου Κορεατικού Πολέμου.  Το χώμα που έριξαν οι δύο ηγέτες προήλθε εν μέρει από το όρος Παεκτού της Βορείου Κορέας, ενώ ποτίστηκε  με νερό από ποτάμια και από τις δύο πλευρές της Χερσονήσου.
Ενώ η επιγραφή ανέφερε: «Φυτεύοντας την Ειρήνη και την ευημερία»

Το γεύμα
Ακόμη και το γεύμα, κάθε του μπουκιά, όπως σημειώνει το BBC, είχε τους δικούς του συμβολισμούς. Τα υλικά και οι συνταγές προήλθαν από τις ιδιαίτερες πατρίδες των δύο ηγετών. Υπήρξαν επίσης  κρύα νουντλς από τη Β. Κορέα, το περίφημο ρόστι προς τιμήν των φοιτητικών χρόνων του Κιμ στην Ελβετία, ψάρια από την γενέτειρα του Μουν αλλά και ένα παραδοσιακό πιάτο με ρύζι και λαχανικά τα οποία προέρχονταν από την αποστρατικοποιημένη ζώνη.

Τέλος, ο χάρτης με τα αμφισβητούμενα μεταξύ Ν. Κορέας και Ιαπωνίας νησιά έκανε την εμφάνισή του και στα επιδόρπια , συμβολισμός που δεν πέρασε απαρατήρητος από το Τόκυο…

Το τέλος του εμπόλεμου καθεστώτος
Στην κοινή δήλωση με την οποία αποφασίστηκε η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και την οποία συνυπέγραψαν το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Μουν Τζε-ιν. αναφέρουν: «Η Νότια και η Βόρεια Κορέα επιβεβαιώνουν τον κοινό στόχο τους για μια κορεατική χερσόνησο ελεύθερη από πυρηνικά μέσα από την πλήρη αποπυρηνικοποίηση», θέτοντας τέλος στον εμπόλεμο καθεστώς της Κορέας καθώς μέχρι σήμερα είχε υπογραφεί μόνο η ανακωχή το 1953.

«Οι δύο ηγέτες ανακοινώνουν ενώπιον των 80 εκατομμυρίων ανθρώπων των εθνών μας και όλου του κόσμου ότι δεν θα υπάρχει πλέον πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο και ότι έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή ειρήνης» αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Η διαδικασία για την του εμπόλεμου καθεστώτος θα προχωρήσει μέσα στο έτος, με τους δύο ηγέτες να ξεκινούν τριμερείς ή τετραμερείς συζητήσεις με τις ΗΠΑ και την προκειμένου η ανακωχής να αντικατασταθεί από ειρήνης.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση