Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Συμμετοχή του Προέδρου Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην Άτυπη Σύνοδο των 27 της ΕΕ
Συμμετοχή του Προέδρου Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην Άτυπη Σύνοδο των 27 της ΕΕ

Συμμετοχή του Προέδρου Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην Άτυπη Σύνοδο των 27 της ΕΕ

Στη χθεσινή κοινή συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου του Ευρωπϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γιούνκερ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του στις πολιτικές προτεραιότητες της Επιτροπής, ιδίως εκείνες που συνδέονται με την , την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την ταχεία επίτευξη πολιτικής συμφωνίας σχετικά με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και ζήτησε την τελική επίσημη έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό και το Συμβούλιο το ταχύτερο δυνατό.

Στη συνέχεια, επαίνεσε την ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς και την εξαιρετική μεταξύ των θεσμικών οργάνων. Εξέφρασε επίσης την πλήρη υποστήριξή του στη νέα Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας που υπέβαλε η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος κα Μογκερίνι.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος Γιούνκερ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή με βάση τη νομική της ανάλυση, φρονεί ότι η εμπορική -Καναδά (CETA) είναι μια συμφωνία “EU-only”. Έλαβε όμως υπόψη την επιθυμία των περισσότερων ηγετών να θεωρηθεί ως μικτή συμφωνία, που απαιτεί εθνική επικύρωση, και ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει σε σχετική ανάλυση των απόψεων αυτών εντός των προσεχών ημερών. Σχετικά με τη διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων (TTIP), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον διαβεβαίωσε πως ζητεί από την Επιτροπή να συνεχίσει τις .

Όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο για την αιτία του αρνητικού αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Πρόεδρος Γιούνκερ απάντησε ότι «αν επί σειρά ετών λέει κάποιος στον κόσμο ότι κάτι πάει στραβά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (…) δεν θα πρέπει να εκπλήσσεται εάν οι ψηφοφόροι τελικά το πιστέψουν». Επέμενε ότι η κοινοποίηση δυνάμει του άρθρου 50 για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενεργοποιηθεί από τον επόμενο Βρετανό πρωθυπουργό όσο το δυνατόν συντομότερα, σύμφωνα με την κοινή δήλωση που συμφωνήθηκε από τους προέδρους των τεσσάρων θεσμικών οργάνων της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή. Γιούνκερ επανέλαβε ότι πριν κατατεθεί η εν λόγω κοινοποίηση, δεν θα υπάρχουν επίσημες ή ανεπίσημες με το Ηνωμένο Βασίλειο, παραπέμποντας στις γραπτές οδηγίες που έχει δώσει επ' αυτού στους Επιτρόπους και στους ανώτερους υπαλλήλους της Επιτροπής. Επανέλαβε ότι λυπάται για την έκβαση του δημοψηφίσματος, αλλά δήλωσε ότι πλέον όλοι πρέπει να ενεργήσουν με βάση αυτό το αποτέλεσμα.

Στη κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο Tusk μετά τη σημερινή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ των 27, ο Πρόεδρος Γιούνκερ επανέλαβε ότι χωρίς κοινοποίηση δεν θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει συμφωνία πως δεν θα υπάρξει εσωτερική αγορά à la carte: «Όσοι μετέχουν στην εσωτερική αγορά πρέπει να εφαρμόσουν όλες τις σχετικές ελευθερίες, χωρίς εξαιρέσεις και διαφοροποιήσεις».

Γιούνκερ πρόσθεσε ότι η ΕΕ χρειάζεται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτές δεν αποτελούν συμπλήρωμα ή το αντίθετο όσων ήδη γίνονται. Παρέπεμψε δε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα οποία αναφέρονται το στρατηγικό θεματολόγιο του Συμβουλίου καθώς και οι 10 προτεραιότητες της Επιτροπής που εντάσσονται στο εν λόγω θεματολόγιο. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι: «Πρόκειται για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, όχι για την προσθήκη μεταρρυθμίσεων στις ήδη υφιστάμενες».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση