Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Συμφωνία Πάπα – Ερντογάν για Ιερουσαλήμ
Συμφωνία Πάπα – Ερντογάν για Ιερουσαλήμ

Συμφωνία Πάπα – Ερντογάν για Ιερουσαλήμ

Ανταποδίδοντας την του Πάπα Φραγκίσκου στην Τουρκία, το 2014, ο συναντήθηκε χθες με τον Ποντίφικα στο Βατικανό, στην πρώτη ανάλογη επίσκεψη προέδρου του τουρκικού κράτους εδώ και 59 χρόνια. Τον συνόδευαν η σύζυγός του Εμινέ, η κόρη του Εσρα και πέντε υπουργοί.

Η των δύο ανδρών, στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού, διήρκεσε 50 λεπτά και στις συνομιλίες τους κυριάρχησε το Μεσανατολικό. Εχοντας καταδικάσει από την πρώτη στιγμή την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του , Ποντίφικας και Ερντογάν επανήλθαν στο θέμα «υπογραμμίζοντας την ανάγκη προώθησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου».

Στο τέλος της κατ' ιδίαν συνομιλίας τους, ο Πάπας Φραγκίσκος δώρισε στον Ερντογάν μετάλλιο με τον «Αγγελο της Ειρήνης», που εικονίζεται να συνενώνει το βόρειο και το νότιο ημισφαίριο, έχοντας υπερνικήσει τον δαίμονα του πολέμου. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος δώρισε στον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κεραμικής με άποψη της νσταντινούπολης και κασετίνα με έργα του μουσουλμάνου θεολόγου Μεβλανά Ρουμί.

Η ατμόσφαιρα της χθεσινής ς χαρακτηρίστηκε εγκάρδια από τους παρευρεθέντες, παρά τα πρόσφατα «κενά αέρος» στις σχέσεις μεταξύ Αγκυρας και Βατικανού. Το 2015, ο Τούρκος ηγέτης είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της χς του στο Βατικανό, μετά την , από την πλευρά του Πάπα, της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση