Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Σύγκρουση κορυφής για τις εκλογές στα Τίρανα
Σύγκρουση κορυφής για τις εκλογές στα Τίρανα

Σύγκρουση κορυφής για τις εκλογές στα Τίρανα

Νέ τροπή πίρνει η σύγκρουση του προέδρου με τον πρωθυπουργό της ς, καθώς ο πρώτος ανακοίνωσε χθες νέα για τη διενέργεια των τοπικών εκλογών, ενώ ο δεύτερος επέμεινε ότι η αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί κανονικά την , όπως είχε προγραμματιστεί.

Ο πρόεδρος Ιλιρ Μέτα καθόρισε ως νέα τη 13η Οκτωβρίου, λέγοντας προηγουμένως ότι αναβάλλει τη διενέργεια των εκλογών εξαιτίας του μποϊκοτάζ της διαδικασίας από την αντιπολίτευση και τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Η νέα ημερομηνία είναι λίγες ημέρες προτού αποφασίσει η Ε.Ε. αν θα εγκαινιάσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Τίρανα. «Η 30ή Ιουνίου είναι η μοναδική ημερομηνία», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού Εντι Ράμα, μέσω χθεσινού tweet, την ώρα που ο πρόεδρος έδινε συνέντευξη Τύπου.

Νωρίς χθες, ο Μέτα είχε συνάντηση με τον ηγέτη του αντιπολιτευτικού Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα, τον οποίο αρνήθηκε να δει ο Ράμα. Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού έχει εκκινήσει, άλλωστε, διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου της χώρας. Σε κύριο άρθρο του στο τελευταίο τεύχος του, ο υπενθυμίζει ότι από τον Φεβρουάριο, σε μια σειρά διαδηλώσεων, η αντιπολίτευση διεκδικεί την παραίτηση του Ράμα.

Πριν από έναν χρόνο, η Ε.Ε. έθεσε ορισμένες προϋποθέσεις προτού ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την . Στις 29 Μαΐου έκθεση της Κομισιόν πρότεινε να ξεκινήσουν, ωστόσο στις 18 Ιουνίου αρκετές χώρες της Ενωσης πάτησαν φρένο. «Ηταν ένα βαρύτατο πλήγμα, το οποίο ανέμενε ωστόσο η αλβανική . Ο Ράμα επέμεινε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες της χώρας του να συμμετάσχει στην Ε.Ε. και κατηγόρησε τις κυβερνήσεις ότι χαϊδεύουν τα λαϊκίστικα , κρατώντας τη χώρα του εκτός Ευρώπης», σημειώνει η βρετανική επιθεώρηση.

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση