Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Στρατιωτική συμμαχία 34 χωρών κατά της τρομοκρατίας
Στρατιωτική συμμαχία 34 χωρών κατά της τρομοκρατίας

Στρατιωτική συμμαχία 34 χωρών κατά της τρομοκρατίας

Τον σχημτισμό ισλμικής στρατιωτικής συμμαχίας εναντίον της τρομοκρατίας, με τη συμμετοχή 34 κρατών, ανακοίνωσε χθες η . Στον κατάλογο των χωρών περιλαμβάνονται η Αίγυπτος, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Μαλαισία, το και αρκετές αφρικανικές χώρες. Αντίθετα δεν περιλαμβάνεται το Ιράν, ένας από τους βασικότερους, μαζί με τη Ρωσία, υποστηρικτές του προέδρου Μπασάρ Ασαντ στη και ο κυριότερος αντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή του Κόλπου. «Οι χώρες που υπογράφουν το ανακοινωθέν αποφάσισαν τον σχηματισμό μιας στρατιωτικής συμμαχίας, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, για την της τρομοκρατίας, με κοινό επιχειρησιακό κέντρο στο Ριάντ, απ' όπου θα συντονίζονται και θα υποστηρίζονται οι στρατιωτικές », αναφέρει ανταπόκριση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της σαουδαραβικής μοναρχίας.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Ριάντ, ο Σαουδάραβας υπουργός Αμυνας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι η υπό συγκρότηση συμμαχία θα συντονίσει αντιτρομοκρατικές δράσεις σε Ιράκ, , Λιβύη, Αίγυπτο και . Ερωτηθείς αν αυτές οι δράσεις θα έχουν στόχο μόνο το «Ισλαμικό Κράτος», απάντησε ότι «θα αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση βρεθεί απέναντί μας». Εξ άλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντελ Τζουμπέιρ δεν απέκλεισε την αποστολή χερσαίων δυνάμεων για την αναχαίτιση του «Ισλαμικού Κράτους».

Τη δημιουργία της ισλαμικής συμμαχίας χαιρέτησε, από τη βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Αστον Κάρτερ, προσθέτοντας πάντως ότι η Ουάσιγκτον «θα ζητήσει περισσότερες πληροφορίες για να αντιληφθεί πώς ακριβώς φαντάζεται αυτόν τον συνασπισμό η Σαουδική Αραβία». Σε άλλες του, ο επικεφαλής του Πενταγώνου έπλεξε το εγκώμιο της Τουρκίας για τη συμβολή της στον αγώνα εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά δεν παρέλειψε να ζητήσει από την Αγκυρα «να κάνει περισσότερα», ιδιαίτερα αναφορικά με τη θωράκιση των συνόρων της με τη Συρία.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση