Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Στον Ανγκους Ντίτον το Νομπέλ Οικονομίας
Στον Ανγκους Ντίτον το Νομπέλ Οικονομίας

Στον Ανγκους Ντίτον το Νομπέλ Οικονομίας

Ο Βρετανός οικονομολόγος Άνγκους Ντίτον, 69 ετών, τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ Οικονομίας 2015 για την «ανάλυσή του για την κατανάλωση, τη φτώχεια και την ευημερία», όπως ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Ακαδημία των Επιστημών.

«Για να σχεδιάσουμε μια οικονομική που να προωθεί την ευημερία και να μειώνει τη φτώχεια, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τις προσωπικές επιλογές κατανάλωσης. Ο Ανγκους Ντίτον συνέβαλε σε αυτό περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον», ανέφερε η Σουηδική Ακαδημία ανακοινώνοντας το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (978.000 δολαρίων).

Σύμφωνα με την της Σουηδικής Ακαδημίας, το έργο του Ντίτον είχε σημαντική επίδραση στην χάραξη της ς, βοηθώντας για παράδειγμα στο να καθοριστεί το ποιες κοινωνικές ομάδες επηρεάζονται από την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας στα .

Ο Ντίτον ήταν επίσης πρωτοπόρος στη χρήση στοιχείων από σε νοικοκυριά ανεπτυγμένων χωρών, ιδιαίτερα στοιχείων για την κατανάλωση, προκειμένου να αποτυπωθούν τα επίπεδα διαβίωσης και η φτώχεια, ανέφερε η Ακαδημία.

Ο Ντίτον έθεσε τρία βασικά ερωτήματα: πώς οι κατανέμουν τις τους, τι καταναλώνεται και αποταμιεύεται σε μια κοινωνία και τέλος πώς μπορεί να μετρηθεί η προσωπική ευημερία.

Ο Ανγκους Ντίτον γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1945 στο Εδιμβούργο και κατέχει τόσο την αμερικανική όσο και τη βρετανική υπηκοότητα, ενώ θεωρείται ένας από τους κορυφαίους μικρο-οικονομολόγους.

Ο Ντίτον θα παραλάβει το βραβείο του σε που θα πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη στις 10 Δεκεμβρίου.

Πέρσι το Νομπέλ Οικονομίας δόθηκε στον διακεκριμένο Γάλλο οικονομολόγο, Ζαν Τιρόλ, ως των ενδελεχών αναλύσεών του σχετικά με τη δύναμη των αγορών.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση