Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Στον Αμερικανό συγγραφέα Τζορτζ Σόντερς απονεμήθηκε το βραβείο Man Booker
Στον Αμερικανό συγγραφέα Τζορτζ Σόντερς απονεμήθηκε το βραβείο Man Booker

Στον Αμερικανό συγγραφέα Τζορτζ Σόντερς απονεμήθηκε το βραβείο Man Booker

Στον μερικνό συγγραφέα Τζορτζ Σόντερς απονεμήθηκε το πλέον περίβλεπτο βραβείο της αγγλόφωνης λογοτεχνίας, το , για το μυθιστόρημά του Lincoln in the Bardo (1), ένα «βαθύτατα πρωτότυπο», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ς που το απονέμει, που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Λονδίνο.

Ο Τεξανός Σόντερς, 58 ετών, που απέκτησε φήμη με τις συλλογές διηγημάτων του και τα μακροσκελή άρθρα του σε περιοδικά, κέρδισε τους άλλους πέντε φιναλίστ με το πρώτο του με κλασική μορφή, στο οποίο βάζει εκατοντάδες φωνές να αφηγηθούν τον θάνατο σε ηλικία 11 ετών του Γουίλι, γιου του αμερικανού προέδρου Αβραάμ Λίνκολν.

Ο Σόντερς έγινε μόλις ο δεύτερος αμερικανός λογοτέχνης που κερδίζει το βραβείο, το οποίο πάντως απονεμήθηκε για δεύτερη συναπτή χρονιά σε έναν συγγραφέα από τις ΗΠΑ. Οι που διέπουν την διαδικασία επιλογής του νικητή του Man Booker άλλαξαν το 2014 και πλέον επιτρέπεται στους συγγραφείς όλων των βιβλίων που έχουν γραφτεί στα αγγλικά και κυκλοφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο να το δδικούν.

Η Λόλα Γιανγκ, πρόεδρος της κριτικής ς, σημείωσε ότι «η μορφή και το στιλ αυτού του βαθύτατα πρωτότυπου μυθιστορήματος γέννησε μια ιδιαίτερα πνευματική, έξυπνη, συγκινητική αφήγηση».

Στο , που εκτυλίσσεται το 1862, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα του Αμερικανικού Εμφυλίου, ο Σόντερς, βασιζόμενος σε ιστορικές μαρτυρίες και τη φαντασία του βάζει τον Γουίλι, τον γιο του Λίνκολν που πέθανε στον Λευκό Οίκο, στο «μπάρντο»—μια μεταβατική κατάσταση της ψυχής στη θιβετανή βουδιστική παράδοση, ένα είδος καθαρτηρίου.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση