Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Στον «αέρα» οι κάλπες του Ιουνίου στην ΠΓΔΜ
Στον «αέρα» οι κάλπες του Ιουνίου στην ΠΓΔΜ

Στον «αέρα» οι κάλπες του Ιουνίου στην ΠΓΔΜ

 Εν αμφιβόλω τίθεται η διεξαγωγή εκλογών στις αρχές Ιουνίου στην ΠΓΔΜ μετά τη χθεσινή απόφαση τριών εκ των τεσσάρων κυριότερων πολιτικών κομμάτων να αρνηθούν να καταθέσουν καταλόγους υποψηφίων, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για πραγματοποίηση αξιόπιστης εκλογικής διαδικασίας.

Το μποϊκοτάζ των κομμάτων αποφασίσθηκε ύστερα από ένα μήνα συνεχών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που ονομάστηκαν «Πολύχρωμη Επανάσταση». Στις διαδηλώσεις αυτές, οι συμμετέχοντες πέταξαν μπογιές σε έντονα χρώματα στις προσόψεις κυβερνητικών κτιρίων, αλλά και στα αμφιβόλου αισθητικής μνημεία που ανήγειρε η κυβέρνηση στο των Σκοπίων.

Δύο αλβανικά αποφάσισαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (SDSM), αρνούμενα να πάρουν μέρος στις πρόωρες εκλογές, οι οποίες προκηρύχθηκαν τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο συμφωνίας υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο να ξεπερασθεί το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας.

Τα τρία αρνήθηκαν να καταθέσουν καταλόγους υποψηφίων βουλευτών πριν από την καταληκτική της κατάθεσης, σήμερα τα μεσάνυχτα. Αυτό σημαίνει ότι το κυβερνών εθνικιστικό VMRO-DPMNE θα είναι το μόνο μεγάλο κόμμα που θα κατέβει στις εκλογές.

«Δεν πρόκειται να καταθέσουμε καταλόγους υποψηφίων, καθώς δεν έχει εξασφαλισθεί στο ελάχιστο η διεξαγωγή αξιόπιστης διαδικασίας», είπε χθες ο Μπουγιάρ Οσμάνι, εκπρόσωπος της αλβανικής Δημοκρατικής Ενωσης για την Ενσωμάτωση (DUI).

Ο Λουάν Τρέσι, του Δημοκρατικού τος των Αλβανών (DPA), επιβεβαίωσε και αυτός την πρόθεση του κόμματός του να μποϊκοτάρει τις εκλογές του Ιουνίου. Τα DUI και DPA εκπροσωπούν τους αλβανόφω κατοίκους της ΠΓΔΜ, που αποτελούν περίπου το 25% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, ενώ το DUI μετέχει και στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Η κρίση στην ΠΓΔΜ ξέσπασε πέρυσι, όταν η αξιωματική αντιπολίτευση του SDSM κατηγόρησε την κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφ για διατήρηση μαζικού δικτύου υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, με στόχο περισσότερους από 20.000 πολίτες. Μεταξύ των θυμάτων των υποκλοπών συμπεριλαμβάνονταν πολιτικοί και δημοσιογράφοι, ενώ οι υποκλαπείσες συνομιλίες φέρονται να αποκάλυπταν περιπτώσεις διαφθοράς στα ανώτατα κλιμάκια του κράτους.

Μαζικές διαδηλώσεις

Η κρίση οξύνθηκε τον περασμένο μήνα, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ να προσφέρει χάρη σε περισσότερους από 50 κρατικούς λειτουργούς που εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Η κίνηση αυτή του προέδρου προκάλεσε νέο κύμα διαδηλώσεων από υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, αλλά και της κυβέρνησης. Η «Πολύχρωμη Επανάσταση» συνεχίζει να προσελκύει μερικές χιλιάδες κάθε βράδυ στο των Σκοπίων, με κάθε να καταλήγει σε ρίψεις μπογιάς σε επιλεγμένα κρατικά κτίρια ή μνημεία.

Ο ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε. Γιοχάνες Χάιντλ επρόκειτο να μεταβεί χθες το βράδυ στα Σκόπια, σε μια ύστατη προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ των κομμάτων.

Η Ευρωπαίκή Ενωση υποστηρίζει ότι οι συνθήκες για διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών είναι ακατάλληλες, προειδοποιώντας ότι η κατάρρευσης της συμφωνίας θα έχει «σοβαρές συνέπειες» για την ΠΓΔΜ, υπονοώντας ότι οι ευρωπαϊκές βλέψεις της χώρας θα ανασταλούν επ' αόριστον.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση