Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Στο βήμα του Καπιτωλίου ο Πάπας
Στο βήμα του Καπιτωλίου ο Πάπας

Στο βήμα του Καπιτωλίου ο Πάπας

Μετά τη φιλική του συζήτηση με τον πρόεδρο Ομπάμ κι τη συμφωνία των δύο ηγετών για τα θέματα κλιματικής αλλαγής και περιβάλλοντος, ο Φραγκίσκος μετέβη χθες στο λιγότερο φιλικό Κογκρέσο, για να εκφωνήσει ιστορική ενώπιον της Ολομέλειας της νομοθετικής εξουσίας.

Παρότι οι συντηρητικοί Αμερικανοί νομοθέτες τιμούν το ηθικό ανάστημα του Ποντίφικα, νιώθουν ιδιαίτερα άβολα με τις πολιτικές του τοποθετήσεις.

Μετά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, ο Φραγκίσκος περιηγήθηκε στους δρόμους της αμερικανικής πρωτεύουσας με το ειδικά διαμορφωμένο και ανοιχτό λευκό όχημά του, προτού συναντηθεί με ρωμαιοκαθολικούς επισκόπους, ιερουργήσει σε ναό της Ουάσιγκτον και ανακηρύξει σε άγιο Φραγκισκανό μοναχό του 18ου αιώνα.

Με τη χθεσινή του ενώπιον του Κογκρέσου και τα 500 μέλη των δύο αιθουσών του, ο Φραγκίσκος έγινε ο πρώτος στην Ιστορία που ανέβηκε στο βήμα του Καπιτωλίου.

Στην ομιλία του, ο Φραγκίσκος κάλεσε τους Αμερικανούς να απορρίψουν κάθε εχθρικό συναίσθημα απέναντι στους , υιοθετώντας τις αρχές του χριστιανισμού στη συμπεριφορά τους απέναντί τους. «Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να επαναλάβουν τις αμαρτίες και τα σφάλματα του παρελθόντος, σε ό,τι αφορά τους .

Δεν πρέπει να μας τρομάζουν οι αριθμοί τους, αλλά να τους αντιμετωπίζουμε ως ανθρώπους, να βλέπουμε τα πρόσωπά τους και να ακούμε τις ιστορίες τους, προσπαθώντας να βοηθήσουμε όσο μπορούμε», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, που μίλησε για τον εαυτό του ως «γιο μεταναστών» από την Ιταλία, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Αργεντινή στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ποσοστό 30% των μελών του Κογκρέσου είναι ρωμαιοκαθολικοί, ενώ εννέα στους δέκα νομοθέτες είναι χριστιανοί.

Η προοπτική της ομιλίας του Πάπα, όμως, προκάλεσε πολιτικές αντιπαραθέσεις, με τους Ρεπουμπλικανούς να εκφράζουν για τον εξόχως πολιτικό λόγο για τον οποίο έχει διακριθεί ο Πάπας Φραγκίσκος.

«Σε θεολογικά ζητήματα αναγνωρίζω απόλυτα την αυθεντία του και το αλάθητό του. Σε ηθικά ζητήματα, μιλάει πειστικά και συμφωνώ απόλυτα με τις θέσεις του για ιερότητα της ανθρώπινης ζωής και τη σημασία του γάμου και της οικογένειας. Σε ό,τι αφορά, όμως, τα θέματα της ς, ο Πάπας δεν είναι παρά ακόμη ένας άνθρωπος», είπε μιλώντας χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση