Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Κροατίας – Σερβίας
Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Κροατίας – Σερβίας

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Κροατίας – Σερβίας

Στη δίνη μιας νέας αποσταθερος, της σοβαρότερης μετά τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο, κινδυνεύουν να περιπέσουν τα Δυτικά Βαλκάνια εξαιτίας του προσφυγικού προβλήματος. Σχέσεις, ισορροπούσες ιστορικά σε τεντωμένο σκοινί, δοκιμάζονται, απειλές, συγκαλυμμένες για την ώρα, εκτοξεύονται εκατέρωθεν, ο ένας προσπαθεί να εκτρέψει στον άλλο τα ανθρώπινα ποτάμια που καταφθάνουν στην αυλή του, σύνορα κλείνουν, στρατοί αναπτύσσονται στις μεθόριους, παλιές πληγές ανοίγουν, έχθρες και μίση του παρελθόντος έρχονται στην επιφάνεια, και το ερώτημα εάν το ασταθές (δυτικο)βαλκανικό οικοδόμημα μπορεί να αντέξει ένα τόσο βαρύ φορτίο τίθεται με δραματικό τρόπο.

Τα πιο επικίνδυνα σύνορα, αυτά της ς με τη Σερβία, υπερθερμαίνονται επικίνδυνα, με το Βελιγράδι και το Ζάγκρεμπ να ανεβάζουν του τό της ρητορικής τους, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες συρρέουν καθημερινά στις σερβοκροατικές διαβάσεις τις οποίες οι Κροάτες έχουν κλείσει. Εκτός όμως από τους πρόσφυγες, οι διαβάσεις έκλεισαν και για χιλιάδες σερβικά φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα στις αγορές της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, γεγονός που πλήττει καίρια τις σερβικές εξαγωγές και την οικονομία της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας κατηγόρησε την ότι «με επιθετικά και απαράδεκτα μέτρα υπονόμευσε τις περιφερειακές και τη σταθερότητα, αρνούμενη να λάβει υπόψη το συνολικό πλαίσιο της διαδικασίας της περιφερειακής συμφιλίωσης, καθώς και ανοικτά και ανεπίλυτα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στις διμερείς μας ».

Σε υψηλότερους τό ο υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς δεν δίστασε να μιλήσει ακόμα και για σύγκρουση με την Κροατία. «Αν οι Κροάτες θέλουν σύγκρουση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Η όλη αντιπαράθεση Ζάγκρεμπ-Βελιγραδίου διεξάγεται με το υπέδαφος στις σχέσεις των δύο χωρών να παραμένει σαθρό και το αίμα νωπό ακόμα από τον σερβοκροατικό πόλεμο της δεκαετίας του 1990, που στοίχισε τη σε χιλιάδες ανθρώπους και βάθυνε το ιστορικό μίσος μεταξύ των δυο λαών.

Μπορεί το προσφυγικό να παίξει τον ρόλο του πυροκροτητή στους υποβόσκοντες εθνικισμούς και τις συσσωρευμένες εντάσεις μεταξύ κρατών που αναδύθηκαν μέσα από αιματοχυσίες και συνυπάρχουν σε σύννεφα καχυποψίας;

Κάτι τέτοιο φαντάζει μάλλον απίθανο και σε κάθε περίπτωση θα ήταν παράλογο και τρομακτικό. Ομως το (δυτικο)βαλκανικό παζλ όπως διαμορφώθηκε μετά τον πόλεμο μπορεί πολύ εύκολα και με το παραμικρό να διαταραχθεί. Δεξαμενές μίσους υπάρχουν πολλές και παντού ικανές να ανάψουν με μια σπίθα, μειονοτικές διαφορές συντηρούν ελεγχόμενες εντάσεις, εθνοτικές αντιπαλότητες και υποβόσκουσες δδικήσεις ξυπνούν εφιάλτες.

Η υπενθύμιση του Σέρβου πρωθυπουργού για «ανοικτά και ανεπίλυτα προβλήματα» με τους Κροάτες και το πέταγμα του «γαντιού» από τον Ντάτσιτς στους Κροάτες ότι «αν θέλουν σύγκρουση θα την έχουν» μόνο θετικά μηνύματα δεν εκπέμπουν, προκαλούν ανατριχίλα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση